Primarul din Petrila, alături de pensionarii mineri
Magdalena Șerban
Un primar din Valea Jiului pune punctul pe i și își oferă umărul de sprijin pentru pensionarii mineri care și-au strigat dezamăgirea și totodată vor să înceapă, în baza unei asociații pe care o vor constituite, un proces colectiv după ce marea majoritate a celor care au lucrat în subteran au primit decizii de recalculare a pensiei în minus.
De partea dreptății
„În contextul in care pensionarii din minerit au început să primească deciziile recalculate după noua lege a pensiilor, care au reflectat o diminuare a pensiei cu 2, 3 mii de lei decât cele de care beneficiau, chiar dacă se spune că aceștia vor rămâne cu aceeași pensie care se află în plată, totuși consider ca este nedrept ca aceștia să nu poata beneficia de indexări în următorii ani. De asemenea, consider că această lege va afecta și minerii activi care vor ieși în următorii ani la pensie, întrucât lor li se vor calcula drepturile diminuate după noua lege. De aceea, susțin orice demers pe care îl fac pensionarii mineri pentru a li se face dreptate. Consider că această nouă lege a pensiilor este nedreaptă pentru mineri precum și pentru alte categorii de seniori care au lucrat în condiții grele de muncă. Și eu voi face, la rândul meu, demersuri către președintele Consiliului Județean, domnul Laurențiu Nistor, și către parlamentarii din județul Hunedoara, deoarece consider că această lege nu poate rămâne așa, ea trebuie rectificată cel puțin în ceea ce îi privește pe pensionarii mineri” a transmis primarul de la Petrila, Vasile Jurca, pe pagina sa de Facebook.
Explicația dinspre minister
Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a declarat la o emisiune televizată că sunt două situații în care, pe deciziile de recalculare, oamenii au avut scăderi semnificative ale pensiilor. „Ori discutăm de perioade contributive foarte scurte, ori cei care au obținut pe legislația anterioară beneficii mai mari decât corespondentul contribuțiilor (…) Este foarte important ca toți românii să știe că cei cca. 4,4% dintre românii care în urma realizării recalculării rămân cu cuantumul în plată, rămân la fel până se realizează echitatea. Depinde de istoricul fiecăruia dintre ei. Apoi vor avea creștere la fiecare indexare anuală, fiindcă dânșii au avut un beneficiu suplimentar până acum, când valoarea pensiei dânșilor era mai mare decât a altor pensionari care au muncit și au contribuit la fel”, a punctat ministrul Muncii.