Politica si administratie

Primarul din Orăștie, prezent la ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa, Președintei Comisiei Europene

Magdalena Șerban

Recent, la Toulouse (Franța), a avut loc ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa, Președintei Comisiei Europene – Ursula von der Leyen. Distincția a fost înmânată de Hugues Kenfack, președintele Uni­ver­sității Toulouse Capitole, instituție cu înalte performanțe recunoscute pe plan mondial, înființată în anul 1229. La eveniment a fost prezent și pri­marul municipiului Orăștie, Ovidiu Laurențiu Bălan, alături de o delegație din orașul Paliei.

Momente importante
Președintele Universității Toulouse Capitole a avut o scurtă întrevedere cu edilul Ovidiu Laurențiu Bălan și Thierry Duhamel, primarul localității Fenouillet, înfrățite cu Orăștie, arătându-se plăcut surprins de faptul că cele două ad­mi­nistrații publice au în derulare un astfel de parteneriat. Mai mult, s-a evidențiat că în 2024, Municipiul Orăștie va împlini 800 de ani de la prima atestare do­cu­mentară, iar Universitatea Toulouse Capitole va marca în 2029, tot 800 de ani de la înființare. „Ne bucură faptul că domnul Loic Demeester, responsabilul Departamentului de relații interna­țio­nale din cadrul Universității Toulouse Capitole, a răspuns pozitiv invitației noastre de a participa la evenimentele prevăzute pentru anul viitor, prilejuite de împlinirea a 800 de ani de atestare documentară. Legat de discursul sus­ținut de Președinta Comisiei Europene, Domnia sa a subliniat două dimensiuni esențiale ale viitorului european, și anu­me răspunsul la schimbările climatice, ce constituie o adevărată provocare exis­tențială, și lupta împotriva întoar­cerii războiului în Europa. Astfel, pentru a face față provocărilor de astăzi și de mâine, a încurajat toți europenii (în spe­cial studenții) să se implice într-o cauză apropiată de inimile lor. Este deosebit de importantă crearea și menținerea unei deschideri permanente către alte state, consolidarea unor noi contacte ce pot duce la fructificarea unor vii­toare colaborări, la posibile investiții și până la urmă la promovarea a tot ceea ce avem mai valoros din fiecare do­meniu, fie că e cultural, istoric, cultural, etc”, a arătat primarul din Orăștie, Ovidiu Laurențiu Bălan. Mai trebuie adă­ugat faptul că profesorul Jean Tirole, distins cu Premiul Nobel pentru Științe Economice în anul 2014, i-a înmânat Ursulei von der Leyen unul dintre simbolurile distincției onorifice acordate. La final, sala arhiplină a fost încântată de violonista româncă Clara Cernat și soțul acesteia, Thierry Huillet, pianist și compozitor, care au susținut un concert de piese românești.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura