Comunitate

Primarul din Ghelari: Locuitorii comunei pot beneficia de până la 10.000 de lei pentru achiziționarea de sobe noi, șeminee, termoseminee și coșuri de fum

Magdalena Șerban

Programul „Rabla pentru sobe” 2025 reprezintă o inițiativă gu­ver­na­mentală me­nită să sprijine ce­tă­țenii României în tran­ziția către so­luții de încălzire mai eficiente și mai puțin poluante, propunând înlocui­rea so­be­lor vechi cu modele noi, mo­derne, care respectă standardele de mediu și eficiență energetică. Pro­gramul este coordonat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor prin Ad­ministrația Fondului pentru Me­diu (AFM) și se adresează în special gos­po­dăriilor din mediul rural, cu accent pe zo­nele montane. Primarul din Ghelari invită comunitatea să nu piardă acest tren al modernizării.

Detalii
Bugetul total alocat demersului pentru acest an este 500 de milioane de lei. Într-o primă fază, la AFM se vor înscrie primăriile care vor gestiona aceste bugete și care vor urmări im­ple­mentarea proiectelor de către be­ne­ficiari. Fiecare UAT va primi ma­xi­mum 560.000 de lei. Localitățile care pot parti­cipa la acest pro­gram sunt cele din zo­ne­le montane, res­pec­tiv un număr de 948 de lo­calități din 27 de județe. Pe lân­gă sobe, banii vor mai putea fi folosiți pentru achi­zi­ția co­șu­lui de fum, care poa­te fi ce­ra­mic sau metalic cu perete dublu, dar nea­părat însoțit de cer­tificat de garanție și declarație de per­for­man­ță. Subvenția de stat va pu­tea fi fo­lo­sită și pentru plata ser­vi­ciilor de insta­lare/montaj a/al apa­ra­tului pentru în­călzire și a/al coșului de fum. ,,Primă­ria Comunei Ghelari do­rește să își in­formeze cetățenii cu privire la pro­gramul privind acordarea de sprijin în ve­derea achiziționării de aparate pentru în­călzirea locuințelor, derulat de Administrația Fondului pen­tru Me­diu (AFM). Locuitorii co­munei Ghelari pot beneficia de până la 10.000 de lei pen­tru achiziționarea de sobe noi, șemi­nee, termoseminee și coșuri de fum. Este o șansă pentru a avea cos­turi mai mici cu încălzirea. Totodată, normele de me­diu sunt respectate și astfel, oamenii sunt pre­­gătiți pentru viitor”, a anunțat Iancu Emerson Toma (foto), primarul din Ghelari.

Actele necesare
Documentele solicitanților, care le atestă eligibilitatea, vor fi transmise de solicitantul de finanțare către re­pre­zen­tantul primăriei. Acestea sunt: actul de identitate al solici­tan­tului (valabil la data depunerii cererii), ce­re­re de fi­nan­țare, certificatul de ates­tare fiscală pri­vind obligațiile de plată către bugetul de stat, emis pe nu­mele solicitantului de fi­nan­țare, în ter­men de valabilitate la data de­pu­nerii ce­rerii, certificatul de atestare fiscală privind impozitele și taxele locale și alte venituri ale bu­ge­tu­lui lo­cal, emis pe numele solicitan­tu­lui de către autoritatea pu­bli­că lo­­cală, în termen de valabilitate la data de­pu­nerii cererii, extras de carte funciară (nu mai vechi de 60 de zile la data de­punerii ce­rerii de fi­nan­ța­re), din care să re­zulte dreptul de pro­­prietate al so­lici­tan­tului asu­pra imo­bi­lului, de­clarația pe pro­pria răs­­pun­de­re a soli­ci­tan­tului din care să re­iasă că nu este con­dam­nat pen­tru in­frac­țiuni îm­po­tri­va me­diu­lui, prin ho­tărâre jude­că­to­rească definitivă și a­cor­dul copro­prie­ta­ri­lor privind par­­tici­pa­rea în cadrul pro­gra­mului, în situa­ția în care imo­bi­lul este de­ți­nut în coproprie­tate.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura