Primarul din Ghelari: Locuitorii comunei pot beneficia de până la 10.000 de lei pentru achiziționarea de sobe noi, șeminee, termoseminee și coșuri de fum
Magdalena Șerban
Programul „Rabla pentru sobe” 2025 reprezintă o inițiativă guvernamentală menită să sprijine cetățenii României în tranziția către soluții de încălzire mai eficiente și mai puțin poluante, propunând înlocuirea sobelor vechi cu modele noi, moderne, care respectă standardele de mediu și eficiență energetică. Programul este coordonat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor prin Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) și se adresează în special gospodăriilor din mediul rural, cu accent pe zonele montane. Primarul din Ghelari invită comunitatea să nu piardă acest tren al modernizării.
Detalii
Bugetul total alocat demersului pentru acest an este 500 de milioane de lei. Într-o primă fază, la AFM se vor înscrie primăriile care vor gestiona aceste bugete și care vor urmări implementarea proiectelor de către beneficiari. Fiecare UAT va primi maximum 560.000 de lei. Localitățile care pot participa la acest program sunt cele din zonele montane, respectiv un număr de 948 de localități din 27 de județe. Pe lângă sobe, banii vor mai putea fi folosiți pentru achiziția coșului de fum, care poate fi ceramic sau metalic cu perete dublu, dar neapărat însoțit de certificat de garanție și declarație de performanță. Subvenția de stat va putea fi folosită și pentru plata serviciilor de instalare/montaj a/al aparatului pentru încălzire și a/al coșului de fum. ,,Primăria Comunei Ghelari dorește să își informeze cetățenii cu privire la programul privind acordarea de sprijin în vederea achiziționării de aparate pentru încălzirea locuințelor, derulat de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM). Locuitorii comunei Ghelari pot beneficia de până la 10.000 de lei pentru achiziționarea de sobe noi, șeminee, termoseminee și coșuri de fum. Este o șansă pentru a avea costuri mai mici cu încălzirea. Totodată, normele de mediu sunt respectate și astfel, oamenii sunt pregătiți pentru viitor”, a anunțat Iancu Emerson Toma (foto), primarul din Ghelari.
Actele necesare
Documentele solicitanților, care le atestă eligibilitatea, vor fi transmise de solicitantul de finanțare către reprezentantul primăriei. Acestea sunt: actul de identitate al solicitantului (valabil la data depunerii cererii), cerere de finanțare, certificatul de atestare fiscală privind obligațiile de plată către bugetul de stat, emis pe numele solicitantului de finanțare, în termen de valabilitate la data depunerii cererii, certificatul de atestare fiscală privind impozitele și taxele locale și alte venituri ale bugetului local, emis pe numele solicitantului de către autoritatea publică locală, în termen de valabilitate la data depunerii cererii, extras de carte funciară (nu mai vechi de 60 de zile la data depunerii cererii de finanțare), din care să rezulte dreptul de proprietate al solicitantului asupra imobilului, declarația pe propria răspundere a solicitantului din care să reiasă că nu este condamnat pentru infracțiuni împotriva mediului, prin hotărâre judecătorească definitivă și acordul coproprietarilor privind participarea în cadrul programului, în situația în care imobilul este deținut în coproprietate.