Primarul din Băniţa speră în reînvierea istoriei dacice

14 noiembrie 2016 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate

04-turn-crivadiaMagdalena Şerban

Cetatea dacică de la Băniţa se află în patrimoniul UNESCO. De asemenea, Turnul de la Crivadia a fost declarat în anul 2000, prin Legea 5/6 martie, monument de valoare excepţională. Şi totuşi, după ce titulaturile au fost atribuite oficial, autorităţile judeţene şi centrale nu au reuşit să rezolve nimic, legat de conservarea celor două situri sau de amenajarea lor ca puncte de interes turistic. Noul primar, Ioan Marc (foto), speră ca acest lucru să se întâmple măcar în al 12-lea ceas, fiind cam singura pârghie reală de promovare şi dezvoltare a comunei.
Cetatea dacică de la Băniţa este una dintre cele şase fortăreţe dacice din Munţii Orăştiei, care fac parte din patrimoniul mondial UNESCO din România şi datează din timpul lui Burebista. Acum, zace pitită pe un platou accesibil doar alpiniştilor experimentaţi şi vulturilor. Din cauza problemelor de proprietate şi a lipsei fondurilor, locaţia din vârf de munte rămâne un loc ştiut cu precădere de specialişti, dar aproape necunoscut publicului larg.
04-ioan-marc„Stăm pe bogăţii pe care alţii şi-ar dori să le aibă. Turistic, suntem promovaţi prin Centrul de Informare de la Baru şi cel din Petroşani, însă în afară de Peştera Bolii, care se bucură de vizitatori, cetatea are de suferit din pricina situaţiei juridice incerte şi a lipsei reabilitărilor care se impun în acel areal, pentru a fi pusă în valoare aşa cum merită. Nimeni nu poate face mare lucru, deoarece nu s-a stabilit în mod clar, cine să se ocupe de soarta ei. La fel, şi în cazul turnului medieval. Nu sunt căi de acces aşa cum s-ar preta pentru astfel de monumente ale neamului românesc, iar promovarea stradală lasă şi ea de dorit. Vrem să se facă şi în cazul nostru ceea ce s-a reuşit să se realizeze în cazul Cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia, care este singura din Munţii Orăştiei ce are un regulament de vizitare şi este protejată de căutătorii de comori. Lipsa unei administrări adevărate s-a văzut în trecut, când braconierii arheologici au săpat zeci de gropi, cel mai probabil în urma unor detecţii neautorizate. Ştiu că s-a pus problema ca administrarea fortăreţelor din judeţ să se facă de către Ministerul Culturii, printr-o agenţie special înfiinţată, însă probabil că şi-au dat şi ei seama că distanţa şi neimplicarea directă în problemele judeţene ar împiedica succesul unui astfel de demers. Apoi, s-a ajuns la concluzia că e mai bine să fie trecute în administrarea CJ Hunedoara. Doresc să înaintăm o adresă conducerii judeţene, ca să fim informaţi asupra stadiului în care ne aflăm din acest punct de vedere. M-aş bucura ca lucrurile să urmeze, în sfârşit, o cale pozitivă”, a spus Ioan Marc, primarul comunei Băniţa.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Sorin Marica, primarul din Sălaşu de Sus, trage un semnal de alarmă

Primarul comunei Sălaşu de Sus, Sorin Marica (foto), crede că una din problemele majore cu care se confruntă comunităţile rurale...

Platforma pentru deşeuri de la Petroşani se deschide, cea de la Deva s-a umplut

Începând de mâine, 16 noiembrie, pe platforma provizorie de la Petroşani, construită de Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara, vor putea fi...

Bulina neagră 15.11.2016

Andrei Beldean, tânăr din Deva

Închide