ActualitateFlash

Primăriile, cadorisite cu ortofotoplanuri

Sorina Popa

Ieri, conducerea Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Hunedoara a pus la dispoziţia mai multor primari hunedoreni ortofotoplanurile aferente fiecărei unităţi administrativ teritoriale.

Pentru documentaţiile de urbanism

Realizarea ortofotoplanurilor a fost iniţiativa Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, care a suportat financiar 60 la sută din valoarea proiectului, Banca Mondială contribuind cu 40 la sută din sumă. În prezent, întreaga suprafaţă a României este acoperită cu ortofotoplanuri.

„Ortofotoplanul reprezintă un suport grafic de bază, utilizat în soluţionarea problemelor legate de aplicarea legilor proprietăţii. Acesta ajută la clarificarea situaţiei amplasamentelor rezultate din titlurile de proprietate. De asemenea, ortofotoplanurile pot fi folosite în documentaţiile de urbanism întocmite pentru emiterea avizelor de către administraţiile locale. Noi am venit în sprijinul autorităţilor locale, oferindu-le în mod gratuit, pentru început, la 27 de primării din judeţ, atât ortofotoplanurile aferente cât şi bazele de date existente în aplicaţia referitoare la emiterea titlurilor de proprietate”, a declarat directorul general al OCPI, Lucian Octavian Dragomir.

Dacă nu ar fi fost iniţiativa celor de la Oficiul de Cadastru, primăriile ar fi fost nevoite să-şi cumpere aceste ortofotoplanuri cu sume care se ridică la câteva zeci de milioane de lei, în funcţie de suprafaţă. Astfel, pentru comuna Zam un asemenea suport grafic necesar costă 6.100 de lei, iar Primăria Ilia ar fi fost nevoită să achite peste 3.000 de lei pentru ortofotoplanuri. Urmează ca şi celelalte primării hunedorene să intre în posesia acestor documente.

Subprefectul Dorin Gligor a declarat, la conferinţa de presă, susţinută ieri de conducerea OCPI Hunedoara, că „este un pas înainte făcut de cei de la Cadastru, pentru că suporturile grafice sunt extrem de utile în munca celor de la primării. Faptul că ortofotoplanurile se transferă gratuit este un lucru foarte bun”.

One thought on “Primăriile, cadorisite cu ortofotoplanuri

  • Ortofotoplanurile erau gratuite pentru primarii, trebuiau numai sa ceara. Dar multi primari nu stiu ce facilitati au si trebuie sa li se bage in staita.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura