Primarii hunedoreni susţin o impozitare a profitului, pentru mãrirea pensiilor mici

Un nou proiect de lege propune mărirea pensiilor mici printr-o taxă de unu la sută, aplicată firmelor care fac profit, în cadrul unui program naţional de solidaritate socială. Propunerea legislativă a fost înregistrată la Senat, pentru dezbatere publică. Dacă va fi adoptată de ambele camere ale Parlamentului, Guvernul va stabili, în termen de trei luni de la intrarea legii în vigoare, normele metodologice de aplicare a ei.
Primarul din Băiţa aşteaptă să devină of04 Damian-Dinis-Primar-Baita-5142icială
„Avem pensionari care au muncit la mină şi au pensii consistente pe urma salariului şi a vechimii din domeniu, dar există şi mulţi localnici care au pensii foarte mici, ceea ce-i duce la limita subzistenţei. Pensiile de urmaşi sunt iarăşi o categorie specială, care necesită revizuire pe partea financiară, fiind foarte mici comparativ cu preţurile de pe piaţă şi tarifele la utilităţi. Oamenii în vârstă au nevoie de medicamente şi tratamente, plus fac multe drumuri pe la doctori sau spitalele din oraş, aşa că au costuri mari. În comună activează doi medici de familie, nu ducem lipsă de consult de specialitate, şi orarul fiind unul permisiv. Dar asta nu reduce cu nimic din problemele şi neajunsurile vârstnicilor. Conform datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică, costul minim garantat de supravieţuire depăşeşte 1.850 de lei, lunar. Unii dintre pensionari apelează la Casa de Ajutor Reciproc pentru a-şi rezolva necazurile şi a ieşi din greutăţi sau ca să treacă peste febra sărbătorilor. Mulţi se împrumută ca să-şi achiziţioneze câte ceva sau să-şi ajute copiii, aflaţi şi ei în dificultate. Ar fi foarte bine să treacă acest proiect de lege. E spre binele celor care chiar duc o viaţă grea. Noi, din punct de vedere administrativ, nu prea putem să-i ajutăm cu bani, legea nepermiţând astfel de ajutoare. Doar când împlinesc câte cinci decenii de căsnicie le oferim o mică atenţie”, a spus Damian Diniş (foto), primarul comunei Băiţa.
Primarul din Blăjeni crede că este absolut necesară04 Horia Jurca primar1
„Pensia minim garantată de stat este foarte mică, în comparaţie cu toate costurile pe care le implică viaţa de zi cu zi. Ar fi extraordinar să se şi materializeze demersul legislativ. În cazul nostru, nefiind zonă cooperativizată, nu există pensii pe urma muncii în CAP-uri, dar cele de urmaş sunt mici, foarte mici. În rest, sunt persoane care au pensie pe urma muncii de la mină. Aici, sumele sunt puţin mai mari, deci le putem numi cazuri fericite. Oamenii sunt săraci şi bolnavi. Noi am încercat să-i ajutăm pe cum am putut. De asta, în comună avem medic de familie şi punct farmaceutic, pentru ca persoanele în vârstă să nu mai aibă problema asta a deplasărilor. Şi astea costă şi sunt greu de suportat, în condiţii de boală. Doar cazurile mai grave se îndreaptă către spitalul din Brad. Medical, suntem acoperiţi, dar nu sunt bani. Asta este problema. Sper şi cred în reuşita proiectului de lege. Este o măsură socială ce necesită atenţie sporită”, a afirmat Horia Jurcă (foto), primarul comunei Blăjeni. (M. Şerban)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare