Primarii hunedoreni, instruiţi pentru atragerea fondurilor europene

05 intalnire primari NistorNatalia Bumbac

La iniţiativa Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara, toţi primarii din judeţ au fost invitaţi să participe la o şedinţă la care reprezentanţii agenţiilor regionale de implementare a proiectelor din fonduri europene i-au instruit despre programele prin care pot accesa finanţări nerambursabile. Cu puţine excepţii, aleşii din judeţ au răspuns „prezent” invitaţiei administraţiei judeţene, iar unii dintre ei ne-au declarat că în urma acestei întâlniri au deja conturate câteva idei de proiecte.
Şedinţa de instruire a avut loc ieri în Sala „Spiru Haret” a Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Hunedoara. Din partea CJ Hunedoara au participat preşedintele Laurenţiu Nistor şi vicepreşedintele Sorin Vasilescu. Agenţiile regionale au fost reprezentate de către Sorin Maxim, directorul general al Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Vest, şi Iulian Bucătaru, directorul general adjunct al Centrului Regional pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (CRFIR) 5 Vest Timişoara, din cadrul Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR).

Este ultima şansă…
Timp de două ore, aleşii din judeţ au putut afla ce trebuie să facă pentru a obţine finanţări din exerciţiul bugetar european pe 2014-2020. Totodată, preşedintele CJ Hunedoara, Laurenţiu Nistor, le-a atras atenţă că este ultima şansă a administraţiilor locale să acceseze bani europeni nerambursabili. „Atrag atenţia la modul cel mai serios că este ultima şansă a administraţiilor locale de a obţine fonduri europene nerambursabile. Cei care nu înţeleg se vor uita unii la alţii la final de mandat. După această întâlnire nu vor putea spune că nu au auzit, că nu au ştiut. Contaţi pe Consiliul Judeţean că va fi de partea dumneavoastră”, i-a asigurat pe primarii prezenţi Laurenţiu Nistor.

Bani pentru modernizarea drumurilor agricole
După ce a asistat la şedinţa de la IŞJ Hunedoara, primarul comunei Băcia, Florin Alba, aflat la primul mandat, ne-a declarat că a fost o întâlnire foarte utilă, iar dintre programele prezentate, cel mai interesant i s-a părut cel prin care se pot obţine bani pentru modernizarea drumurilor agricole. „Din cele prezentate aici, pentru comuna Băcia ar fi utilă o finanţare pentru modernizarea drumurilor agricole. Sunt foarte bine venite aceste întâlniri, pentru că aflăm informaţiile despre programele europene direct de la specialişti”, a spus Florin Alba la finalul şedinţei. Cu o experienţă bogată în atragerea de fonduri europene, primarul comunei Crişcior, Ovidiu Furdui, are deja întocmite câteva proiecte pentru a obţine alţi bani din exerciţiul financiar european pe 2014-2020. Mai mult de atât, primarul comunei Crişcior este de neoprit în a relata despre modalitatea de accesare a banilor europeni, arătând că ştie în amănunt tot „meniul” proiectelor. Ovidiu Furdui a reuşit performanţa de a atrage 10 milioane de euro din bani europeni din exerciţiul financiar trecut, o performanţă care pare a fi de neegalat de către un alt primar de comună din judeţ.
Potrivit reprezentanţilor ADR Vest, suma alocată regiunii noastre (Timiş, Arad, Hunedoara şi Caraş-Severin) pentru finanţarea proiectelor de dezvoltare locală este de 705 milioane de euro, suma fiind dublă faţă de exerciţiul financiar trecut. Banii vor fi alocaţi pentru proiecte care ţin de eficienţa energetică, mobilitate urbană, dezvoltare urbană durabilă, drumuri judeţene, turism, educaţie, patrimoniu cultural, comunităţi defavorizate ş.a.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare