Politica si administratie

Primarii de comunã pun guvernul la zid

05 sedinta de guvern (3)Volodia Macovei

Când cuţitul ajunge la os, disciplina politică nu mai are trecere. Aşa se face că Asociaţia Comunelor din România (ACoR), în care primarii USL sunt majoritari, au sărit pe guvernul Ponta, acuzându-l pe faţă că sabotează  localităţile rurale din România. Mai grav, primarii de comună ameninţă că nu-i vor mai îndemna pe oameni să iasă la vot, nici pentru Constituţie, nici pentru europarlamentare.
Nu vor să fie colectori de biruri
Protestul ACoR este cel mai dur atac la guvernul Ponta şi vine chiar din interiorul puterii, de la primarii USL. „Sub umbrela DEMOCRAŢIEI şi a DESCENTRALIZĂRII, prost înţelese şi chiar şi mai prost aplicate, printr-o abordare sistematică şi metodică, din partea Guvernului României, asistăm la subminarea capacităţii administrative a comunelor, a tuturor resurselor materiale, instituţionale şi umane,
precum şi a acţiunilor pe care acestea le desfăşoară pentru exercitarea competenţelor stabilite prin lege”, se arată în protestul înaintat Guvernului.
Printre supărările primarilor de comună se află şi intenţia Executivului de a pune primăriile să strângă impozitul din venituri agricole, după care să-l trimită la Bucureşti, făcând din edili „colectori de biruri”. ACoR cere guvernului ca aceste impozite să rămână la nivelul comunelor, pentru dezvoltare locală. De asemenea, ACoR spune că ordonanţa nr. 77 din 2013, care, printre altele, reduce posturile din primării, denotă un „dispreţ total faţă de locuitorii şi autorităţile administraţiei publice locale ale comunelor” şi accentuează decalajul între sat şi oraş.
„Nu mai poţi intra la ministere”
Primarii din comunele hunedorene împărtăşesc în mare măsură opiniile din protestul ACoR. Primarul comunei Certeju de Sus, Petru Câmpian, ne-a declarat: „Consider protestul ACoR perfect justificat. Din
punctul meu de vedere, administrativ, o ducem acum la fel de prost ca pe vremea
lui Boc, poate mai rău. Înainte, mergeam la Bucureşti, intram şi vorbeam despre probleme pe la ministere, acum nu mai reuşeşti să intri nicăieri. Efectiv, ca primar de comună, nu îţi poţi exercita exercita mandatul aşa cum trebuie. Multe probleme vin mai ales din această coaliţie care nu funcţionează şi o atitudine deschisă, cinstită, nu e înţeleasă cum trebuie. Din fericire, eu mi-am luat măsuri de precauţie din timp, pentru a menţine comuna în normalitate. Dar restul? Să faci dezvoltare, proiecte europene?… Asta e o glumă”.
„Guvernul a distrus şi economia de subzistenţă”
Primarul comunei Şoimuş, Mihai Irimie, consideră că politica Guvernului destinată mediului rural este păguboasă şi sărăceşte comunele. „Era normal să apară un astfel de protest, în condiţiile în care comunele se descurcă din ce în ce mai greu şi nici noi, primarii, nici cetăţenii, nu mai înţelegem nimic din această politică ce mai mult încurcă lucrurile şi sărăceşte populaţia. Noi suntem interfaţa între guvern şi oameni, dar cum am putea explica oamenilor zecile, sutele de dispoziţii şi ordine, legi şi ordonanţe care mereu schimbă ceva şi extrem de rar în bine. De exemplu, guvernul a decis oprirea investiţiilor începute în acest an, printr-o ordonanţă din iulie. Ce dezvoltare să-i mai arătăm cetăţeanului, când nu suntem lăsaţi să o facem? Apoi, prin politica de taxare şi impozitare a ţăranului, guvernul a distrus şi economia minimală, cea de subzistenţă, care mai ţinea în viaţă gospodăriile. La noi, la Şoimuş, oamenii au început să renunţe la a mai creşte animale: din 800 de capete de animale, acum sunt înscrise pentru tăiere peste 100. Nu ştiu unde se va ajunge, dar direcţia nu e bună, asta e sigur. Poate protestul va rezolva câte ceva, deşi nu avem un guvern atent la problemele noastre”, a declarat Mihai Irimie.
Una peste alta, situaţia a devenit explozivă şi ACoR a dat un soi de ultimatum lui Victor Ponta, cerând o întâlnire de lucru înainte de 27 august şi ameninţând cu noi forme de protest.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura