Primăria Oradea, model pentru Primăria Deva (III): Investiţii culturale şi sociale cu fonduri europene

16 ianuarie 2018 | Adauga un comentariu | Publicat in: Politica si administratie

Sorina Popa

La Oradea toate merg ca pe roate. Pe bune. Am fost impresionată de modul de lucru al angajaţilor din această primărie. Iar pentru primarul Ilie Bolojan nu pot avea decât cuvinte de laudă. Da, se poate în România să lucrăm normal şi firesc, cu cap şi pentru cetăţeni. Da, se poate, la Oradea să avem un oraş frumos, civilizat, unde să trăieşti şi să munceşti în condiţii bune. Da, se poate ca funcţionarii să nu fure. Deloc. Astăzi, primarul Bolojan povesteşte cum a reuşit să preia o sinagogă şi să o transforme în sală de concerte sau cum atrage turişti biserica catolică din oraş.

Concerte de orgă la catedrala catolică
„Biserica catolică din Oradea este cea mai mare biserică cu arhitectură barocă din România. Aşezământul impresionează prin frumuseţe şi grandoare. „Este una dintre cele trei catedrale catolice din ţară şi cea mai mare biserică catolică barocă de la noi. A fost construită la sfârşitul anilor 1700. În acea perioadă, Oradea era ocupată de austrieci, turcii s-au retras de aici. Catolicii au adus arhitecţi austrieci şi italieni pentru construcţia ei. Este marmură de Carrara în această basilică. Orga este un cadou al împărătesei Maria Tereza la sfinţirea basilicii. Orga este în perfectă stare de funcţionare. Vă vom invita în luna iunie la Oradea, la concertele de orgă organizate în această biserică”, le-a spus primarul Ilie Bolojan, oaspeţilor de la Deva.

Sinagoga, transformată în edificiu cultural
La Oradea este una dintre cele mai numeroase comunităţi de evrei din ţara noastră. Primarul Ilie Bolojan a reuşit să reabiliteze una dintre sinagogi cu bani europeni.
„Sinagoga am transformat-o în galerie de artă, sală de concerte şi zonă de vizitare. Aici vrem să organizăm la fiecare sfârşit de săptămână câte un eveniment, este o acustică foarte bună, astfel ca Oradea să devină mai cosmopolită. În perioada interbelică au fost 27 de sinagogi în municipiu. Dintre acestea, au mai rămas trei, celelalte fiind dărâmate. Această sinagogă a fost ridicată de evreii care s-au integrat aici, este sinagoga neologă. Construcţia ei a fost finalizată în 1878. Am preluat-o la primărie şi am reabilitat-o cu bani europeni. Am transformat-o în sală de concerte, are 700 de locuri”, a afirmat primarul din Oradea.

Parcarea subterană, o provocare
O lucrare inedită este cea a unei parcări subterane, cu peste 400 de locuri de parcare, în centrul municipiului Oradea. „Construim o parcare subterană, lângă Crişul Repede. Este sub nivelul apei, la 12 metri adâncime. Va avea patru niveluri şi 420 de locuri. Sunt ceva probleme, cu construcţia, dar o facem până la urmă”, a adăugat Ilie Bolojan, edilul şef al municipiului Oradea.

Loading...

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Protected by Webpro.ro
Citește articolul precedent:
Viorica Dăncilă este noua propunere a Coaliţiei PSD-ALDE pentru funcţia de prim-ministru: Va avea România o femeie-premier?

Ieri, europarlamentarul social-democrat Viorica Dăncilă (foto), propunerea PSD pentru funcţia de premier, a făcut prima declaraţie publică, după decizia conducerii...

Insolvenţa CEH, mai la vară

„Procesul legat de insolvenţa CEH se amână. În dosarul aflat pe rolul ÎCCJ încă nu a ajuns raportul judecătorului de...

A furat maşina pentru o plimbare în miez de noapte

Un adolescent din municipiul Petroşani, deşi nu avea permis de conducere, a crezut că nu va fi prins de poliţie...

Închide