Politica si administratie

Primăria municipiului Hunedoara, premiată pentru excelenţă în eficienţa energetică

Asociaţia Municipiilor din România (AMR) a acordat Primăriei municipiului Hunedoara „Premiul pentru excelenţă în eficienţă energetică”, în cadrul Galei de Excelenţă AMR – 2021, distincţia fiind o urmare a proiectelor de 27 de milioane de euro ce au avut ca obiect eficientizarea energetică a clădirilor publice şi a şcolilor din oraş, în ultimii trei ani.

Deciziile potrivite
De asemenea, reducerea chel­tuielilor cu 6 la sută la ilu­minatul public, în condiţiile extin­derii reţelei municipale cu 10 km, şi folosirea doar a lăm­pilor cu LED, reprezintă un alt argu­ment care a contat în acor­darea premiului.
În plus, anul viitor, municipalitatea va derula un proiect în valoare de aproape 2 milioane de euro pentru mo­der­nizarea iluminatului public de pe principalele artere rutiere.
„Premiul primit de Primăria municipiului Hunedoara este o confirmare a faptului că am luat deciziile potrivite, cu ani în urmă, când am hotărât să gândim cât mai multe proiecte pentru eficientizare energetică. Valoarea acestora, cumulată cu cea a investiţiilor făcute de Primărie în ultimii trei ani în acest domeniu, se apropie de 27 de milioane de euro, o sumă importantă, dacă luăm în con­siderare dimensiunile oraşului. În ultimii trei ani am modernizat cinci unităţi şcolare, dintr-un total de 17, iar jumătate din bugetul fie­cărui proiect a fost alocat eficientizării ener­getice a clă­dirilor acestor unităţi. La ora ac­tual, mai bine de 25 la sută dintre copiii Hu­ne­doarei învaţă în şcoli şi grădiniţe eficientizate ener­getic”, a declarat primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu.

Toate școlile să fie modernizate
Potrivit edilului șef, în oraş sunt în diferite faze de implementare alte 13 proiecte de eficientizare energetică, acestea incluzând investiţii la 14 blocuri – turn, la Ambulatoriul Spitalului Municipal şi clădirea principală a spi­talului, precum şi la mai multe unităţi şcolare.
„Pentru perioada imediat următoare avem deja gândite încă 19 proiecte de modernizare şi, implicit, eficientizare energetică. Aşteptăm ghidurile de finanţare şi suntem gata să le depunem. Ne dorim ca peste trei-patru ani, absolut toate clădirile şcolilor din municipiu, inclusiv cele din satele aparţinătoare, să fie modernizate şi eficientizate energetic. Şi nu ne vom limita la şcoli. Vom continua şi cu ce­lelalte clădiri publice dar vom încerca să întocmim proiecte de acest fel şi pentru cât mai multe blocuri din oraş”, a adăugat pri­marul municipiului Hunedoara.
Premiile acordate de AMR la finalul acestui an sunt organizate pe 10 categorii, iar eva­luarea se efectuează în baza rezultatelor ob­ţinute de fiecare primărie în parte în perioada 2018 – 2020, dar şi în funcţie de iniţiativele pentru viitorul apropiat, pe fiecare categorie în parte.
În anul 2019, Primăria municipiului Hune­doa­ra a primit din partea AMR premiul pentru „Excelenţă în digitalizare – smart city”.
(A. Năstase)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura