Primăria Ilia vrea facilități digitale pentru comunitate
Magdalena Șerban
A fost lansat Programul Național pentru Transformarea Digitală a Autorităților Publice Locale, derulat prin Ministerul Cercetării, Inovării și Dezvoltării, prin care se va asigura o comunicare eficientă între bazele de date ale administrațiilor publice locale și cele centrale, eliminând astfel necesitatea ca cetățenii să se deplaseze de la un ghișeu la altul, deci să cheltuie timp și bani. Unii edili au zis pas posibilității de a accesa finanțare pentru a-l implementa, în timp ce alții au privit spre viitor și au știut că e un tren al digitalizării care acum e gratis, dar peste ceva timp, e cam musai să fie pus în practică, dar pentru acest lucru se va impune să te descurci cu fonduri de la bugetul propriu. Ilia a căutat undă verde, accesându-l cu succes.
S-au înscris în timp util
,, Am fost înregistrați cu numărul 274. Fiind vorba de fonduri câștigate, orice oportunitate de acest gen merită să nu fie ratată. Digitalizarea, în speță actualizarea echipamentelor și softe-urilor IT, crearea interconectivității cu instituțiile publice, toate sunt o necesitate pe care viitorul ne-o va impune. Trebuie să ținem pasul cu cerințele, vremurile și implicit tehnologia de actualitate. Și nevoile oamenilor s-au modificat și continuă să se schimbe, față de anii precedenți. Timpul e din ce în ce mai ocupat, iar distanța se rezolvă acum online. Se fac plăți online, se trimit petiții, documente, se solicită adeverințe, se pun întrebări, se fac sesizări, etc. De la taxe și impozite la amenzi, totul e acum la un click distanță și costă doar câteva minute să le rezolvi. Nimeni nu mai e obligat să se prezinte la primărie pentru a-și plăti dările locale, de exemplu. Deci avantaje sunt. În plus, e prevăzută interconectarea sistemelor informatice cu Ghișeul.ro, platforma oficială de plăți online a statului român, pentru plata simplă, rapidă și sigură a serviciilor pu-blice digitale, a dărilor. Noi avem deja lansată această facilitate, dorind să punem la dispoziția cetățenilor regimul online de plăți, sub toate formele publice posibile. În fond, cetățeanul e beneficiarul deplin al acestei investiții pe care ne-o dorim materializată”, a transmis primarul din Ilia, Marius Omotă.
Bani nerambursabili
Reamintim că în baza axei, sunt prevăzute dezvoltarea unor module informatice noi, echipamente IT, echipamente pentru comunicații și echipamente conexe (inclusiv licențe), migrarea către noi sisteme și infrastructuri digitale, dezvoltarea de noi aplicații informatice și nu în ultimul rând îmbunătățirea securității cibernetice. De punctat că finanțarea va fi acordată în mod diferențiat, în funcție de tipul de beneficiar, așa că maximum 75.000 lei sunt alocați pentru primăriile de comune, maximum 125.000 lei pentru cele de orașe, maximum 175.000 lei pentru municipii și maximum 250.000 lei pentru consiliile județene. În cazul în care valoarea produselor și serviciilor din cererea de finanțare depășește limitele menționate, diferența va fi acoperită de către beneficiar, din fonduri proprii. În fapt, până în anul 2027, Guvernul României își propune să digitalizeze un minim de 60 de servicii publice, care vor fi accesibile printr-o aplicație unică.