Primăria Deva, pe primul loc în topul prejudiciilor

20 februarie 2018 | 1 Comentariu | Publicat in: Actualitate

Natalia Bumbac

Curtea de Conturi a României a publicat ultimul raport al controalelor efectuate la instituţiile publice de la noi din judeţ. În total au fost inspectate 83 de entităţi publice de interes local, primării, instituţii, firme de stat etc. În urma acţiunilor auditorilor financiari la toate unităţile verificate au rezultat abateri financiare de peste 81 de milioane de lei pe perioada anului 2016.
Cheltuieli şi decontări nelegale
În topul abaterilor financiare şi cu cel mai mare prejudiciu constatat de Curtea de Conturi se află Primăria Deva. Conform datelor din raport, abaterile financiare ajung la o valoare de 14 milioane de lei, iar prejudiciul total este de 9,6 milioane de lei. Drept exemplu, inspectorii au enumerat câteva cheltuieli considerate nelegale, precum majorări salariale, plata unor servicii sau casarea unor bunuri din proprietatea municipalităţii.
„S-au efectuat cheltuieli de personal nelegale în valoare de 1.368.000 de lei, prin stabilirea salariilor de bază la nivel maximum pentru angajaţi care îşi desfăşoară activitatea în alte condiţii decât cele prevăzute de lege (Serviciul Comunitar pentru Cadastru şi Agricultură – 217.000 lei, Poliţia Locală Deva – 662.000 lei şi Direcţia de Asistenţă Socială Deva – 367.000 de lei). A efectuat cheltuieli nelegale în valoare de 609.000 de lei, reprezentând servicii de montare/demontare ornamente pentru sărbători de iarnă peste limitele legale şi contractuale”, se arată în raport. Un alt exemplu a fost suma de 2.022.000 de lei plătită pentru serviciile de întreţinere a iluminatului public stradal, bani care s-au dat fără viza de control financiar preventiv şi fără a se menţiona locul şi în ce a constat deficienţa.
Comuna Şoimuş – medaliată cu argint
Administraţia publică a comunei Şoimuş înregistrează al doilea cel mai mare prejudiciu după cel constatat în capitala judeţului. În total, inspectorii de la Curtea de Conturi au stabilit că s-au făcut cheltuieli nejustificate de peste 2.000.000 de lei. Din acei bani s-au cumpărat 300 de contoare de apă rece şi alte materiale specifice branşamentelor de apă. Totodată, s-au decontat lucrări fără a avea toate documentele adecvate. Consiliul Judeţean Hunedoara nu a ratat nici el podiumul. Cu un prejudiciu de 1,4 milioane de lei, acesta ocupă locul trei în lista instituţiilor cu prejudicii depistate de Curtea de Conturi. Majoritatea cheltuielior considerate nelegale de inspectori s-au făcut cu plăţile către angajaţi.
Jumătate din bani merge la salarii
Primăria municipiului Petroşani a fost prinsă pe picior greşit, pentru simplul fapt că nu a înregistrat toate creanţele provenite din taxe şi impozite, acumulând o abatere financiară, în concepţia inspectorilor Curţii de Conturi, de circa 9 milioane de lei. Într-o situaţie similară se află Primăria comunei Certeju de Sus, care nu a înregistrat în contabilitate bunuri în valoare de circa 6 milioane de lei, toată suma fiind catalogată de inspectorii Curţii de Conturi ca abatere financiară.
Pe lângă cheltuielile nejustificate din bani publici de la unităţile verificate, raportul Curţii de Conturi relevă şi alte date interesante privind modul în care se distribuie pe capitole întreg bugetul judeţului. Aşadar, cele mai mari chetuieli efectuate la nivelul tuturor administraţiilor publice din judeţ au fost cu plata salariilor către angajaţi şi achiziţiile de bunuri şi servicii. Din totalul plăţilor efectuate în 2016, în valoare de 1.180.873.000 de lei, aproape 400 de milioane de lei au mers către cheltuielile de personal, iar 262 de milioane de lei cu achiziţia de bunuri şi servicii.

Loading...

Comentarii (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. florin spune:

    da cred ca asa este, si ce daca, se intimpla ceva , nimica o poveste de ziar si doar atita.

Scrie un comentariu

Protected by Webpro.ro
Citește articolul precedent:
Ce tarife practică operatorul judeţean Apa Prod SA

Am scris recent de datoriile pe care societatea Apa Prod SA le înregistrează atât de la persoane fizice, cât şi...

Şanse reale pentru dezvoltarea zonei Lacului Cinciş, peste doi ani

Una dintre marile dorinţe ale administraţiei publice din Teliucu Inferior, cea de transformare a zonei Lacului Cinciş în staţiune turistică...

Noi premii pentru elevii Liceului „Sigismund Toduţă”

La Timişoara a avut loc a III-a ediţie a Festivalului-Concurs „Prietenii Muzicii”, organizat de Fundaţia Culturală Pro Piano din România....

Închide