Primăria Deva a scăzut nivelul de impozitare pe spaţiile comerciale

03 Primaria Deva - Taxe si impozite  4470Natalia Bumbac

Ieri, Consiliul local Deva a aprobat în şedinţă extraordinară scăderea la jumătate a impozitului pe spaţiile comerciale aflate în proprietatea persoanelor fizice. Prin urmare, noua cotă de impozitare va fi de 0,7 la sută, după ce iniţial a fost stabilită la 1,3 la sută.
Trebuie depus raportul de evaluare!
Autorităţile locale ale municipiului Deva au revenit asupra proiectului de hotărâre privind stabilirea taxelor şi impozitelor pentru anul 2016, conform Noului Cod Fiscal, după ce mai mulţi deveni s-au arătat nemulţumiţi de sumele pe care urmau să le plătească. Luna trecută, câteva zeci de persoane s-au prezentat la şedinţa ordinară a Consiliului local, cerând revizuirea hotărârii cu pricina. Atunci, autorităţile locale au decis de comun acord cu protestatarii să întocmească o analiză a impactului pe care-l va avea scăderea impozitului la bugetul local, iar în baza rezultatelor să se ia o decizie. „Cota de impozitare de 0,7 la sută este la limita la care puteam coborî, ţinând cont că Deva este singura localitate urbană care nu are taxe ascunse sau speciale, aşa cum se întâmplă în alte localităţi. Până la sfârşitul lunii martie, devenii vizaţi de acest impozit trebuie să depună un raport de evaluare al imobilului pentru care urmează să achite impozitul”, a precizat Petru Mărginean, primarul municipiului Deva.
Fără raport, impozitul va fi mai mare
Raportul de evaluare al imobilului care trebuie depus la Primăria Deva este foarte important, deoarece în lipsa acestuia nivelul de impozitare va fi de doi la sută din valoarea impozabilă a imobilului, arată reprezentanţii Primăriei Deva. „Cota de impozitare de 0,7 la sută se va aplica la rapoartele de evaluare a clădirilor depuse de persoanele fizice până la data de 31 martie (…), în caz contrar se va aplica o cotă de doi la sută la valoarea impozabilă, cotă care este stabilită de Codul Fiscal, nu de Consiliul Local”, a explicat Carla Popa, şefa Serviciului de Impozite şi Taxe al Primăriei Deva.
Trebuie menţionat că specialiştii Primăriei Deva au întocmit şi câteva simulări de calcule ale diferenţelor dintre impozitele pe spaţiile comerciale plătite în anul 2015 şi pentru 2016 conform Noului Cod Fiscal. Astfel, pentru un spaţiu comercial de pe Bulevardul Mihai Viteazul din Deva, cu o suprafaţă de 48,9 metri pătraţi, impozitul pentru anul trecut a fost de 410 lei. Pentru anul 2016, în lipsa raportului de evaluare, impozitul ajunge la suma de 3.286 de lei, iar în baza raportului de evaluare la o cotă de impozitare de 1,3 la sută, proprietarul ar fi plătit 670 de lei, mai mult cu 260 de lei faţă de anul trecut. Suma pe care proprietarul urmează să o achite conform cotei de 0,7 la sută, aprobate ieri de Consiliul local Deva şi în baza raportului de evaluare este de 361 de lei, cu 49 de lei mai puţin decât în 2015.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.