FlashPolitica si administratie

Primăria Deva a dat banii pe un pod care nu există: Pagubă-n târg din banul cetăţeanului

05 cetatea devei (10)Volodia Macovei

O descoperire întâmplătoare a primarului Devei a scos la iveală un contract nefinalizat, un pod care nu există, bani şi zeci de metri cubi de lemn de stejar dispăruţi. Municipalitatea a încercat să descurce iţele afacerii şi acum vrea să facă o plângere penală, pentru a recupera un prejudiciu de cel puţin 87.000 de lei. Şi nu numai…

Podul invizibil
„Cetatea Devei, acest proiect atât de important, trebuia făcut în ansamblul său, să fie tratat ca pe o singură lucrare. Probabil că o serie de interese au făcut ca acest mare proiect să fie împărţit în bucăţi. Rezultatul? Descoperim acum cum s-au cheltuit bani pe o lucrare inexistentă”, a declarat ieri primarul Petru Mărginean.
Lucrarea de care vorbeşte primarul Devei este un pod, care trebuia să asigure accesul între incintele II şi III din Cetatea Devei. Mărginean a ajuns să descopere podul care nu există, după ce a întrebat, pe şantier, cum se va face trecerea între incinte. Cum nu ştia nimic despre această lucrare, i-a solicitat administratorului public al municipiului Deva, Mihai Mica, o verificare amănunţită. Aşa a ieşit la iveală un contract de 290.000 de lei, realizat, scriptic, dar plătit, în proporţie de 70 la sută, un avans dus pe Apa Sâmbetei, şi un pod care trebuia terminat acum şase ani.

Povestea contractului
Conform datelor oferite de administratorul public Mihai Mica, contractul în cauză a fost semnat în 5 ianuarie 2005, între municipiul Deva şi societatea comercială Evelin Agroinvest SRL, reprezentată prin Dănuţ Fiscutean. El avea ca obiect „restaurare pod acces între incinta a 3-a şi incinta a 2-a de la Cetatea Deva la preţul de 290.588 lei (TVA inclus)”. Durata de execuţie a lucrărilor a fost stabilită la 12 luni de la semnarea contractului.
Pentru derularea contractului, firma Evelin Agroinvest SRL a primit un avans de 87.176,40 lei. Prin ordine de plată, a primit 40.000 de lei în 7 februarie 2005, 47.176,40 lei în 28 februarie 2005. Apoi, societatea contractantă a prezentat două situaţii de lucrări: prima, în 6 iunie 2005, plătită în iulie cu 50.000 de lei, cea de-a doua, în 8 noiembrie 2006, plătită cu 63.939,10 lei. În 22 noiembrie 2006, se mai adaugă 4.060,90, reprezentând garanţie lucrări. În total, s-au decontat lucrări în valoare de 205.176,40 lei şi rămâneau de executat lucrări în valoare de 85.411,60, respectiv 29,39 la sută din valoarea totală a contractului.
Pe de altă parte, în 19 octombrie 2006, Evelin Agroinvest SRL cere şi obţine, printr-un act adiţional la contract, modificarea duratei de execuţie la 30 de luni, urmând ca termenul de finalizare a lucrărilor să fie 5 iulie 2007, urmare a unor condiţii impuse de Direcţia de Cultură şi Culte şi de Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, privind „interzicerea depozitării şi prelucrării elementelor de pod din lemn la locul de montaj”.

O lucrare abandonată
Problema este că podul nicicum nu se arată. La 22 de zile după expirarea termenului pentru finalizarea lucrării, în 27 iulie 2007, Evelin Agroinvest SRL mai cere o prelungire a termenului cu 60 de zile, pe motiv de… căldură mare. Şi, din acest moment, totul intră pe linie moartă, într-o ceaţă deasă, până în acest moment. Ar mai trebui notat că, între timp, Evelin Agroinvest SRL mai pune la teşcherea ceva: aproape 44 de metri cubi de lemn de stejar, lemnul pentru pod, pe care-l preia în custodie şi, de atunci, nu ştie nimeni pe unde e.
Din atâta năuceală cu cifre şi date, concluziile cercetării făcute de administratorul public al municipiului Deva ni se arată mai limpezi: nu a fost justificat avansul primit, firma Evelin Agroinvest SRL a luat lemnul şi dusă a fost, iar contractul nu a fost îndeplinit. „Până acum, valoarea constatată a prejudiciului este de 87.000 de lei, bani care reprezintă un avans nejustificat. În acelaşi timp, am descoperit un proces verbal de custodie a unei cantităţi de 43 de metri cubi de lemn de stejar, grinzi de 25 pe 30, 25 pe 20, a cărei valoare unitară este de circa 1.000 de lei pe metru cub. Vom face toate demersurile necesare pentru recuperarea acestui prejudiciu”, a declarat Mihai Mica.

Pe mâna legii
O concluzie la fel de simplă e şi cea a primarului Petru Mărginean, care spune că nu îşi doreşte altceva, decât finalizarea podului, dar şi recuperea pierderilor: „Din păcate, avem un pod în planşă, dar nu-l avem şi în realitate, aşa cum nu mai avem nici banii. S-au folosit venituri ale primăriei, iar această lucrare este recepţionată 70 la sută, din totalul de 290 de mii de lei. Şi ce s-a trecut pe hârtie ca realizat, din păcate, sunt acele lucrări de şantier pe care niciodată nu le poţi constata dacă au fost făcute sau nu. Din punctul meu de vedere, ca primar, trebuie să se facă lucrarea, pentru realizarea acestui important obiectiv, Cetatea. Din punctul de vedere al municipalităţii, există un prejudiciu, pe care vrem să îl recuperăm. În rest, este de competenţa juriştilor şi a organelor abilitate: nu ştiu unde este podul, nu ştiu unde sunt banii”.
Urmarea acestui scandal este că municipalitatea va înainta plângere penală către Parchetul pe lângă Judecătoria Deva, în încercarea de a recupera prejudiciul constatat.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura