Preţul gigacaloriei nu creşte în Deva

  Oana Mihnea

Deşi producătorul de energie termică, Complexul Energetic Hunedoara, prin termocentrala Mintia, nu deţine momentan necesarul de stoc de cărbune pentru această iarnă, administraţia locală Deva este de părere că problema are toate şansele să fie rezolvată. Chiar şi în aceste condiţii, preţul la gigacalorie pentru deveni nu va fi majorat.

Sub 10 la sută din necesar
Într-o adresă trimisă de către Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri Primăriei municipiului Deva în 8 octombrie a.c., este specificat faptul că stocul de huilă din depozitele de la Mintia şi Paroşeni însumau la data trimiterii adresei doar 7.100 tone, în vreme ce necesarul pentru această iarnă este de 120.000 tone, în procent de sub 10 la sută. De asemenea, în privinţa diferenţei de cărbune pentru acoperirea întregii perioade a sezonului rece, ministerul a menţionat că se află în proces de analiză a soluţiilor pentru rezolvarea deficienţelor. „Există un risc, însă cred în maturitatea politică şi administrativă a ministrului Energiei şi acest stoc de 120.000 tone va fi asigurat pentru termocentralele Mintia şi Paroşeni. Eu cred că stocul de cărbune se va reface. Ne-au asigurat că nu vor exista probleme la termoficare pe perioada de iarnă“, a precizat Petru Mărginean (foto), primarul municipiului Deva.

O soluţie salvatoare?
În altă ordine de idei, pentru a evita apariţia unor astfel de probleme în viitor, administraţia locală Deva este de acord cu un proiect foarte bine gândit pe termen mediu şi lung, prin care să fie înfiinţată o societate pe acţiuni având ca obiect termoficarea, iar unul dintre acţionari să fie Primăria Deva. „Am discutat cu noua conducere a CEH despre acest
lucru, el urmând să se concretizeze printr-un proiect. Nimeni nu spune că nu este de acord, doar că o primărie ca Deva nu poate să susţină financiar termoficarea şi agentul termic. Este nevoie de o colaborare prin prisma ministerului, printr-o subvenţie, apoi trebuie să luăm în calcul pe ce teritoriu există reţelele de termoficare principale şi secundare. Totodată, acea societate nu trebuie să aibă datorii, iar din punctul de vedere al mediului să fie totul în regulă“, a adăugat Petru Mărginean.
Edilul şef al Devei a mai precizat că preţul la gigacalorie va rămâne acelaşi, şi cu certitudine nu va fi majorat. În prezent, populaţia Devei plăteşte agentul termic la un preţ de 185,45 lei/Gcal, iar agenţii economici achită 250,44 lei/Gcal. Diferenţa dintre cele două tarife, 64,99 lei, reprezintă subvenţia acordată de primărie. În această iarnă sunt racordaţi la sistemul de termoficare aproximativ 6.400 de abonaţi, din care 1.027 au contorizare individuală.

Mesagerul Hunedorean

View Comments

  • Foarte misto !!! Si prostii astia de la "poalele" cetatii ce sa faca ??? Cu cine trebuie sa " voteze" ??

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Au aflat zvonerii că la o instituție care se ocupă cu ceva con­troale s-au adunat…

7 ore ago

Bulina albă

Daniel I. Iancu, cercetător științific la muzeul devean Pentru că va fi premiat de președintele…

7 ore ago

Bulina neagră

Nicolae P. din municipiul Petroșani Pentru că este acuzat de tentativă de omor, după ce…

7 ore ago

Șeful județului sesizează Protecţia Consumatorului şi ANRE pentru nerespectarea tarifelor la electricitate în Apuseni

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara, Laurenţiu Nistor (foto), a transmis, ieri, două sesizări către Auto­ritatea…

7 ore ago

Salvital, acțiune de Ziua Mondială a Inimii

Asociația Salvital Hunedoara în parteneriat cu Consiliul Județean Hunedoara și Primăria Deva a or­ganizat, ieri,…

7 ore ago

Firmă din Petroșani lăsată fără încasări de o manichiuristă

Tânăra învinuită de delapidare a reușit să păgubească o societate co­mercială din municipiul Petroșani, cu…

7 ore ago