Amenzi şi impozite uriaşe pentru proprietarii de clãdiri lãsate în paraginã

Oana Mihnea

Primăria Deva a identificat în urma unor verificări în teren mai multe clădiri pe raza municipiului aflate într-o stare avansată de degradare, reprezentând un real pericol pentru cetăţeni. Proprietarii acestora vor scoate mulţi bani din buzunar dacă nu remediază problemele.

Sancţiuni şi supraimpozitare
Primarul municipiului Deva, Petru Mărginean, a menţionat, în conferinţă de presă, că autorităţile locale vor trece la amendarea şi aplicarea unor impozite mai mari celor care deţin imobile lăsate în paragină. Noul Cod Fiscal permite autorităţilor locale să stabilească impozite de cinci ori mai mari pentru clădirile părăsite. Potrivit primarului, proprietarii vizaţi au fost notificaţi de primărie să intervină în cel mai scurt timp şi să execute lucrările de reparaţii necesare la faţadele clădirilor. Între acestea se numără gara din Deva, o construcţie neterminată din anul 1995 aflată lângă Liceul de Arte „Sigismund Toduţă“ şi o clădire care aparţine Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, situată vis-a-vis de primărie, unde a funcţionat ASE Bucureşti, dar acum nu mai este utilizată de nimeni.
O veche şi binecunoscută problemă rămâne poarta de intrare în municipiu pe linia de cale ferată, unde de ani buni, nu s-a mai făcut nimic. „Ne dorim să avem un oraş curat, iar clădirile acestea trebuie aduse la un standard civilizat. Proprietarii spaţiilor cu probleme au fost notificaţi pentru o perioadă de un an de zile să îşi aducă clădirea la un nivel rezonabil şi să îşi facă curăţenie în propria ogradă. În ceea ce priveşte gara, trebuie să se intervină în cel mai scurt timp, pentru că spaţiul a intrat într-un proces amplu de degradare. Singurele reparaţii făcute de compania de căi ferate au fost la câteva scări de acces“, a declarat Angela Kalauz, arhitectul şef al municipiului Deva.
Edilul şef al Devei a mai adus în discuţie şi situaţia clădirii Astoria, care este de asemenea în paragină. În prezent, este pus sechestru pe clădirea respectivă. Proprietarul a decedat, urmaşii au preluat clădirea, dar terenul este al statului român. Abia după ce s-a pus sechestru, conform procedurii, primăria poate prelua imobilul. Sechestrul s-a pus datorită restanţelor înregistrate la plata impozitului pe clădire.
În urma unor analize, autorităţile locale ar fi pregătite să intervină cu lucrări de reparaţii acolo unde este necesar, costurile urmând să fie suportate de proprietari.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

2 zile ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

2 zile ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

2 zile ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

2 zile ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

2 zile ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

2 zile ago