Preşedintele Mexicului i-a făcut-o cadou celei mai faimoase românce din lume. Maşina Nadiei, o bijuterie încă funcţională

3 iulie 2014 | 1 Comentariu | Publicat in: Flash, Reportaj

07 Masina Electrica (3)Natalia Bumbac

Prima maşină electrică din România se află în posesia lui Loghin Lazăr (foto), un devean în vârstă de 72 de ani. Felul în care a ajuns această bijuterie auto în proprietatea deveanului, este o poveste cu totul inedită, în care sunt implicaţi un preşedinte de stat, cea mai mare gimnastă a tuturor timpurilor, dar şi o serie de coincidenţe.
Un cadou de la preşedintele Mexicului
În urma performanţei pe care a înregistrat-o în 1976, la Olimpiada de la Montreal, Nadia Comăneci a devenit celebră în întreaga lume. Preşedintele Mexicului de la acea vreme, José López Portillo y Pacheco, şi-a dorit să o cunoască personal pe campioană. Acesta a invitat lotul olimpic al României într-o excursie în ţara sa. În timpul vizitei la reşedinţa prezidenţială, Nadia a fost invitată de către fiica preşedintelui la o plimbare prin parc cu o maşinuţă electrică. Se pare că maşinuţa i-a plăcut atât de tare gimnastei, încât Portillo y Pacheco a decis să-i facă o surpriză. A comandat încă un exemplar identic cu cel pe care îl avea şi i l-a trimis cadou Nadiei în România.
Devenii îşi amintesc de ea
Nadia a făcut senzaţie în Deva cu cadoul primit de la preşedintele mexican. Doar că, în momentul în care a trebuit să reîncarce bateria maşinii, s-a produs o defecţiune. Reţeaua electrică din Mexic este de 110V, iar în România de 220V, transformatorul de încărcare al bateriei s-a ars, iar maşina nu a mai putut fi utilizată. Timp de un an de zile, Nadia a abandonat-o într-o magazie, după care a decis să o vândă. Probabil această decizie, de a vinde  cadoul inedit, a luat-o şi din cauză că îşi planificase deja plecarea din România ceauşistă. Loghin Lazăr  o cunoştea pe Nadia, pentru că era vecin cu şcoala la care se antrena lotul de gimnastică. Deşi este geolog de profesie, absolvent al Institutului de Petrol şi Geologie din Bucureşti, a avut dintotdeauna o pasiune aparte pentru maşini. S-a oferit să cumpere obiectul pe patru roţi, datorită simpatiei pe care o avea faţă de gimnastă. A reparat-o, a pus-o în funcţiune şi o păstrează şi în prezent în amintirea Nadiei, chiar dacă a avut multe oferte tentante pentru a o vinde. De fiecare dată când ieşea la plimbare cu maşina electrică, cei care-l vedeau îşi aminteau de marea sportivă.
Patru exemplare în toată lumea
Maşina poartă marca Viniera şi a fost făcută la comandă în Mexic, în anul 1978, după o copie a unei maşini de epocă marca Rolls Royce. Cel mai interesant este faptul că funcţionează pe bază de baterie electrică, iar în loc de volan, are o manetă. Cu bateria încărcată se poate parcurge o distanţă de 100 de km, iar viteza maximă la care poate ajunge este de 60 de km la oră.
Din cunoştinţele lui Loghin Lazăr, mai sunt doar patru exemplare de acest tip de automobil în lume. Primul exemplar se găsea la Hollywood şi era folosit cu ocazia a diverse ceremonii. Un altul este în posesia unui magnat din Peru şi celelalte două sunt exemplarele din Deva şi cel din Mexic.

Loading...

Comentarii (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. gicu spune:

    Bravo Loghine! Arati mai savant cu barba.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Dezbatere la Poliţie pe tema indisciplinei sociale

Luni, 7 iulie, va avea loc o dezbatere pe tema „Indisciplina socială în contextul european de securitate”. Manifestarea se desfăşoară...

Istanbul, între vechi şi nou

Istanbulul este un oraş plin de atracţii turistice, impresionante prin vechime, prin aspect sau prin istoria obiectivelor turistice.

Un duel european, altul sud-american la Mondiale

Primele două meciuri din sferturile de finală ale Cupei Mondiale de fotbal din Brazilia propun, azi, de la orele 19.00...

Închide