ActualitatePolitica si administratie

Președintele Laurențiu Nistor: Nu pot permite să las oameni să moară la Călan, din cauză că nu există medici specializați în medicina de Urgență

Adriana Năstase

Președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, a lămurit, ieri, după ședința extraordinară de consiliu, situația cu Urgența de la Călan. „În des­chiderea ședinței extraordinare a Consi­liului Județean Hunedoara, am vorbit des­pre situația UPU – extensia Călan. În ulti­mele zile, în spațiul public au apărut o serie de afirmații legate de închiderea Urgenței de la Călan, iar săptămâna trecută a avut loc chiar și un protest în fața policlinicii din oraș față de închiderea acestei extensii”, a spus șeful județului.

Cel mai important
„Consiliul Județean Hunedoara și Spitalul Județean de Urgență Deva nu doresc în­chiderea Unității Primiri Urgențe – extensia Călan. Dar, eu, ca și președinte al Consiliului Județean Hunedoara, nu pot permite să las oameni să moară la Călan, din cauză că nu există medici specializați în medicina de ur­gență, care să asigure gărzi 24 de ore din 24. În aceste condiții, nu pot accepta să trimitem pacienți la Călan și nu-mi pot permite să pun în pericol ac­ti­vi­tatea UPU Deva, unde medicii existenți abia aco­pe­ră necesitățile de func­ționare de aici. La UPU Deva ajung zilnic cel puțin 150 de pa­cienți din tot ju­dețul, majo­ri­tatea cu pa­to­logii foarte gra­ve, fiind cel mai im­por­tant serviciu de urgență din județ. Nici Consiliul Județean Hunedoara și nici SJU Deva nu pot obliga medicii de urgență să facă gărzi la Călan. În prezent, atât Urgența de la Deva, cât și urgențele celor­lalte spitale duc lipsă de medici specializați și abia își pot acoperi necesitățile proprii de funcționare. Cu toate a­cestea, în ultimul an, împreună cu con­ducerea Spi­ta­lu­lui Județean de Urgen­ță Deva, în subor­dinea că­ruia func­­țio­nează ex­ten­sia, am încercat să găsim soluții pen­tru func­țio­narea în bune condiții a aces­tui ser­viciu la Călan. S-a con­ve­nit aducerea de medici de la cele­lal­te spitale din ju­deț, dar acest sistem a funcționat doar o perioadă scurtă de timp”, a declarat președintele Laurențiu Nistor.

Să se informeze corect
„SJU Deva a organizat deja trei concursuri pentru medici specializați în Urgență, la care nu s-a prezentat nici un concurent. Situația nu este întâlnită doar la noi în județ, ci este una generalizată la nivel național, deoarece sunt din ce în ce mai puțini absolvenți de me­dicină care aleg să se specializeze în me­di­cina de urgență. Am făcut demersuri pe lângă Spitalul Județean de Urgență din Timișoara și la Universitatea de Medicină și Farmacie din Timișoara, dar fără rezultat. Dorința locuitorilor orașului Călan și a co­munelor din vecinătate de a avea un serviciu de urgență la Călan, este una jus­tificată. Din acest motiv, facem toate eforturile să asi­gurăm, de la 1 noiembrie 2022, continuarea activității UPU – extensia Călan. La sfârșitul acestei luni, Spitalul Județean de Urgență Deva scoate la concurs două noi posturi de medici de urgență. Sperăm să vină doritori pentru a realiza ceea ce ne-am propus: să oferim în continuare asistență de urgență la Călan! Îi rog pe colegii consilieri județeni și pe ceilalți cetățeni interesați de acest subiect să se informeze și să se documenteze înainte de a lansa în spațiul public tot felul de afir­mații legate de implicarea sau nu a Consiliului Județean Hunedoara în chestiunea Urgenței de la Călan. Cu toții trebuie să fim pentru ce­tățeni, trebuie să găsim cele mai bune soluții pentru oameni și nu să le punem viața în pe­ricol, atunci când ne aflăm în imposibilitatea asigurării unor servicii de urgență califi­cate!”, a adăugat Laurențiu Nistor, președintele Consiliului Județean Hunedoara.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura