ActualitatePolitica si administratie

Președintele Laurențiu Nistor, întâlnire la Guvern cu Prim-ministrul Marcel Ciolacu. Soluții pentru Valea Jiului

Ieri, la sediul Guvernului României, pre­ședintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, a avut o întâlnire cu prim-ministrul Marcel Ciolacu și viceprim-mi­nistrul Marian Neacșu, în cadrul căreia s-a discutat deschis pe marginea solicitărilor înaintate de Sindicatul Muntele în vederea identificării de soluții pentru probleme vitale ale Văii Jiului. La discuții au participat și Casian Petru Nițulescu, secretar de stat în Ministerul Energiei, Darius Cîmpean, președintele Sindicatului Muntele, și Dumitru Fornea, secretarul general al Con­fe­derației Sindicale Naționale MERIDIAN.

Ajutor de stat cu titlu de împrumut
Atât premierul României, cât și viceprim-ministrul, au dat asigurări că vor analiza cu atenție propunerile înaintate și că vor căuta soluții pentru a acorda noii societăți – Complexul Energetic Valea Jiului un ajutor de stat cu titlu de împrumut în valoare de 590 milioane de lei, până la primirea acor­dului pentru obținerea ajutorului de stat.
De asemenea, sunt luate în calcul noi in­vestiții care să permită funcționarea Com­plexului Energetic Valea Jiului și după anul 2032. Este vorba despre realizarea unui grup pe gaz la Termocentrala Paroșeni, a unei microhidrocentrale în Valea Jiului și ins­ta­larea de panouri fotovoltaice.

Reglementări legislative
„Fiindcă privim spre viitor, susțin pro­pu­nerea de formare a unui comitet inter­mi­nis­terial la nivel de Guvern care să asigure Tranziția Justă a Văii Jiului de la producerea de energie pe bază de huilă la o dezvoltare consolidată a condițiilor sociale. Valea Jiului poate fi un exemplu în ceea ce privește acest proces. În acest context, sunt ne­ce­sare reglementări legislative în concordanță cu specificul și oportunitățile fiecăriei zone.
Am discutat și despre ceea ce se va în­tâmpla după anul 2032. Având în vedere condițiile grele în care își desfășoară acti­vi­tatea minerii din Valea Jiului, susțin menți­nerea în vigoare a tuturor prevederilor legale care se referă la minerit (huilă și uraniu), în noua lege a pensiilor.
Am încredere că Prim-Ministrul României, Marcel Ciolacu, va analiza cu multă res­ponsabilitate aceste solicitări și, îi mul­țu­mesc pe această cale, în numele locuitorilor Văii Jiului și ai județului Hunedoara pentru deschiderea de care dă dovadă în rezolvarea problemelor cu care se confruntă această zonă a țării”, a declarat președintele Laurențiu Nistor.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura