ActualitatePolitica si administratie

Președintele Laurențiu Nistor a semnat contracte de peste 7,4 milioane de euro, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, destinate restaurării și promovării monumentelor istorice din județul Hunedoara

Ieeri a avut loc ceremonia de semnare a contractelor de finanțare pentru proiec­te­le depuse de Consiliul Județean Hunedoara pe Componenta 11 – Turism și cultură, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), la București, la Ministerul In­ves­tițiilor și Proiectelor Europene. Docu­men­tele au fost semnate de către președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, și ministrul Investițiilor și Pro­iec­telor Europene, Marcel Ioan Boloș.

Pentru creșterea numărului de vizitatori
Fondurile europene sunt destinate pro­iectelor de restaurare și promovare a si­tu­rilor Sarmizegetusa Regia (fosta capitală a Regatului Dac, Munții Orăștiei) și Ulpia Traiana Sarmizegetusa (fosta capitală a provinciei romane Dacia, Țara Hațegului). În cadrul Rutei Cetățile Dacice va fi finanțat proiectul „Conservarea, restaurarea și pune­rea în valoare a sitului arheologic Sarmizegetusa Regia – Terasa X din cadrul sitului arheologic UNESCO Sarmizegetusa Regia, Munții Orăștiei, județul Hunedoara”. Valoarea finanțării este de 2.291.392 de euro. Obiectivul general al proiectului este de a valorifica durabil obiectul de patri­mo­niu Cetatea Sarmizegetusa Regia – Terasa X din Zona Sacră, prin lucrări de conservare, restaurare și digitalizare, cu impact direct în creșterea numărului de vizitatori, după in­tervenția asupra sa, impulsionând dezvol­ta­rea locală și implicit a județului Hunedoara. Realizarea obiectivelor propuse va reuși să împiedice sau să reducă procesele de degradare existente și să vină în sprijinul dezvoltării activităților de cercetare, vizitare și administrare ale sitului arheologic.

Reconstrucția porții monumentale
În cadrul Traseului Castrelor Romane vor fi finanțate două proiecte care vizează situl Ulpia Traiana Sarmizegetusa „Intrare Forul lui Traian din cadrul sitului arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa”, cu o valoare de 2.561.908 de euro, și „Clădire cu spații mu­ze­ale și anexe, acces sit arheologic Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa”, în valoare de 2.560.472 de euro. Prin con­ser­varea și restaurarea intrării în Forul lui Traian se propune realizarea unei structuri care să sugereze forma inițială a monumentului de la intrare, mai precis reconstrucția porții monumentale, susţinută de patru piloni – Tetrapylon-ul. În cazul celui de-al doilea proiect ce va fi derulat în situl Ulpia Traiana Sarmizegetusa se urmărește amenajarea intrării în situl arheologic. Aici va funcționa muzeul de sit care va găzdui, în condiţii de expunere adecvate, exponatele aflate acum în clădirea muzeu situat peste drum, se va amenaja un lapidariu cu principalele piese aflate în clădirea muzeului existent, dar și în ruinele forului, precum și un punct info şi acces în sit, care va include spaţii de primire/recepţie/eliberare bilete, spaţii de odihnă, sală multifuncţională pentru pro­iecţii, prelegeri pregătitoare pentru tururi ghidate, expoziţii temporare.