Premierul Ludovic Orban, prezent la sărbătoarea minerilor. ,,Căutăm soluţii ca Valea Jiului să aibă viitor”

Adriana Năstase

Guvernul este preocupat de problemele din Valea Jiului şi caută să găsească cele mai bune soluţii, astfel încât regiunea să aibă un viitor, a declarat prim-ministrul Ludovic Orban, ieri, în Valea Jiului, unde a participat împreună cu mai mulţi membri ai guvernului şi cu liderii PNL din judeţ la Ziua Minerului.

Discuţii cu liderii sindicali ai minerilor
„Am ţinut să fiu prezent astăzi, pe data de 6 august, o zi extrem de importantă pentru Valea Jiului şi pentru toţi cei care îşi câştigă existenţa din activitatea minieră. Prezenţa mea aici vreau să reprezinte un mesaj clar că Guvernul României este preocupat de problemele din Valea Jiului şi caută să găsească cele mai bune soluţii, astfel încât Valea Jiului să aibă un viitor, Valea Jiului să poată să depăşească toate situaţiile complicate pe care le-a trăit în ultima perioadă şi, mai ales, riscurile privitoare la viitor”, a declarat Ludovic Orban, la ceremonia de depunere de coroane la Statuia minerului din Parcul Central „Carol Schreter” din Petroşani.
Premierul a adăugat că situaţia existentă la nivelul Văii Jiului trebuie privită cu realism. „Compania Energetică Hunedoara este după două ajutoare de stat care au fost acordate în nişte condiţii, dintre care un ajutor de stat trebuie înapoiat, ca urmare a deciziei Comisiei Europene, pentru că nu a fost acordat în conformitate cu legea, iar al doilea ajutor de stat, acordat pentru închiderea minelor Lupeni şi Lonea, a fost acordat pentru închiderea minelor până în data de 31 decembrie 2018 şi minele continuă
să-şi desfăşoare activitatea. Am discutat cu reprezentanţii autorizaţi ai minerilor, cu liderii Sindicatului Muntele şi liderii reprezentativi pentru fiecare dintre cele patru exploatări miniere, cu care am căutat să găsim soluţii pentru ca activitatea companiei să continue şi locurile de muncă să nu fie afectate. Am identificat soluţii care, în mod evident, le-am stabilit, care au nevoie de un acord de la nivelul Comisiei Europene şi pe care noi vrem să le implementăm. Este nevoie de o companie care să nu mai fie grevată de datoriile istorice şi care să includă toate activele care sunt rentabile şi care au capacitatea să-şi desfăşoare activităţi în condiţii de eficienţă, şi vrem să facem lucrul acesta”, a spus Orban.

A adoptat măsuri de sprijin
Şeful Executivului a punctat că este necesară găsirea unor soluţii şi pentru includerea celor două exploatări miniere (n.r.-Lupeni şi Lonea) pe care „alţii au vrut să le închidă”.”Noi nu vrem să le închidem. Există un studiu realizat cu acordul Comisiei Europene de o echipă de specialişti polonezi care dau soluţia tehnică pentru continuarea activităţii şi la cele două exploataţii miniere, pe care noi o susţinem şi vrem să o implementăm „, a spus Orban.
El a reamintit că guvernul pe care îl conduce a adoptat, deja, o serie de măsuri de sprijin, menţionând ordonanţele de urgenţă aprobate pentru plata plăţilor compensatorii în cazul celor care au fost disponibilizaţi în Valea Jiului.
„Suntem extrem de atenţi la tot ce se întâmplă în Valea Jiului pentru a putea găsi cele mai bune decizii guver­namentale pentru a vă sprijini. Nouă ne pasă şi vom adopta toate soluţiile pe care putem să le adoptăm în contextul legislaţiei europene şi pe baza istoricului economic care există aici, în Valea Jiului”, a spus Orban.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.