Premieră la Teatrul de Artă din Deva: „Cu fundul în două luntri” – un spectacol pentru înfometaţii de cultură

12 octombrie 2017 | 5 Comentarii | Publicat in: Actualitate

Natalia Bumbac

Repetiţiile sunt în toi la Teatrul de Artă din Deva pentru premiera piesei „Cu fundu-n două luntri” din 28 octombrie, o adaptare după „Slugă la doi stăpâni” de Carlo Goldoni. Comedia este regizată de maestrul scenei Marian Stan (foto mic), un fin cunoscător al firii umane şi care vine în întâmpinarea publicului de toate vârstele, dornic să guste din învăţămintele unei piese de teatru de zile mari.

„O piesă cu resurse infinite”
De ce o piesă de Goldoni, scrisă în secolul XVIIIl-lea, la Teatrul de Artă din Deva? Este o întrebare la care însuşi regizorul piesei ne-a dat un răspuns. „Când toată lumea încearcă să pună în scenă autori contemporani, de ce să pui în scenă Goldoni şi de ce tocmai «Slugă la doi stăpâni»? Piesa s-a pus în scenă în Italia de nu ştiu câte ori, în lume nici nu mai vorbim. Numai că, de exemplu, Giorgio Strehler (regizor italian) a pus-o de patru ori, dar de fiecare dată altfel. Asta înseamnă că mereu a descoperit câte ceva. Deci piesa asta are resurse infinite. Aşa că m-am gândit că poate mai e ceva de descoperit, «Cu fundul în două luntri» va fi noua versiune, scurtată şi modificată, tradusă din frumosul dar foarte dificilul dialect veneţian şi va avea numai patru personaje. Un spectacol pentru toate vârstele, cu o istorie simplă. O producţie cu un decor minimalist, care poată fi jucată oriunde, plecând de la sălile de teatru, până la spaţii neconvenţionale”, a explicat Marian Stan.

Foamea – un laitmotiv al vieţii
Mesajul esenţial al piesei adaptate după textul lui Goldoni – „Cu fundul în două luntri” – este „Foamea”, sub toate formele ei, arată Marian Stan. Foamea celor săraci de mâncare, a celor înavuţiţi de putere, dar şi de bani, iar a celor dezavuaţi de sentimente. O creaţie artistică din care fiecare spectator va putea servi învăţăminte, îmbinate cu o doză de comedie şi de expresivitate a personajelor. Un spectacol care trebuie văzut, menirea lui fiind de a ne deschide orizonturile spre o mai bună înţelegere de sine, dar şi a lumii în care trăim.
Distribuţia piesei este una specială, avându-i în roluri pe actorii: Andreea Pascu (Truffaldino), Cristina Lazăr (Beatrice), Mihai Panaitescu (Florindo) şi Roxana Olşanschi (Smeraldina).
Născut în Bucureşti, actorul şi regizorul Marian Stan este absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, în anul 1982, la clasa lui Amza Pelea. Revenit acasă, după 15 ani petrecuţi în Italia, Marian Stan reia colaborarea cu Teatrul din Reşiţa, acolo unde şi-a făcut debutul carierei. După ce a plecat de la Reşiţa, Marian Stan a fost actor la Teatrul din Ploieşti şi la Teatrul Evreiesc de Stat din Bucureşti. În anii 1997-2001 a lucrat în cadrul trustului ProTV, unde a ajuns director executiv, după care a plecat în Italia, unde a fost mediator cultural, actor, regizor.

Loading...

Comentarii (5)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Alex spune:

  Spectacolele Dl Constantin Podu de ce nu se mai joaca? Erau cele mai bune? Veniți cu Comedia asta de prost gust? Îmi pare rău dar stagiunea asta e patetica!!!! De la trei surori la prostia asta?

 2. Maria spune:

  Rusineeee! Am scris și voi scrie ! Rușine!!
  Când voi veni la teatru in fata am sa va zic Dl director RUȘINE!!! Anul trecut era superb acum vai de mama voastră ! Furați bani??

 3. marian spune:

  Domnule Alex, ati vazut spectacolul? Stiti ce inseamna Commedia dell’arte? Daca nu, si daca nu sunteti cumva actor, regizor sau critic de teatru puteti sa spuneti ca nu va place dar nu ca e de prost gust! Pentru ca e clar ca nu ati mai vazut niciodata asa ceva!E ca si cum cineva mananca pentru prima data icre negre si spune ca sunt o porcarie!Si inca ceva. Desi sunt de meserie, eu nu-mi permit sa spun ca spectacolele domnului regizor Podu sunt o prostie!

 4. marian spune:

  Doamna Maria. Cate spectacole teatrale ati vazut? Si din alte orase, de la Bucuresti, de exemplu! Am senzatia ca nu prea cunoasteti adevarata valoare.

 5. Roxana Olsanschi spune:

  Ma uimesc comentariile dv, de Alex si dna Maria.Vad ca sunt scrise ÎNAINTE de premiera…Cum puteti stii daca premiera a fost ok sau nu? Rusine? De ce ? Ca nu v ati respectat contractele cu teatrul si din cauza dv nu se pot juca ? Sau ca folositi producțiile teatrului devean pt a încasa bani necuveniti? Sau pt nesimțirea de care ati dat dovada cand ati decis in grup ca fara mai multi bani nu jucați? Va place dl Podu? Si noi ne am bucurat de prezenta dlui.Dar asta nu il face pe dansul Dumnezeul teatrului. Mai sunt regizori si mai ales actori pe lumea asta care sa nu scuipe in urma lor cum ati facut o voi.Vreti sa va spun si pe nume? Apropo, dna Maria de cand va prezentati dv Actrita? Din cunostintele mele sunteti orice altceva.Dl Podu are teatrul mic, nimeni nu ii contestă calitățile.Dv “stimati colegi ” de breaslă sunteti patetici…..Atentie la ce cuvinte folositi referitor la o instituție institutie publica si la ce acuze aduceti.Poate ca va chemăm la bara sa prezentati dovezi si daca nu le aveti ….ati auzit de calomnie? Deci RUSINE sa va fie vouă.

Scrie un comentariu

Protected by Webpro.ro
Citește articolul precedent:
Bulina neagră 13.10.2017

Alina Nadia Ardeleanu, femeie din Uricani

Bulina albă 13.10.2017

Avel Ritişan, alpinist şi salvamontist hunedorean

Gura lumii 13.10.2017

Într-o mare companie de stat a judeţului, lucrurile bizare şi curioase se produc tot mai des. Deşi de curând firma...

Închide