Comunitate

Povestea unui secol de viață: Maria Moțoc, din Bârsău

Magdalena Șerban

Oare câți vor reuși să împlinească un secol de viață? Maria Moțoc din satul Bârsău (comuna Hărău) l-a marcat acum câteva zile, fiind sărbătorită de membrii familiei și autoritățile locale. La tonusul și ținerea de mine pe care le are, numărul anilor pare să reprezinte doar simple cifre.

În semn de prețuire
„Am fost onorat să sărbătorim, ală­turi de familie, o aniversare fru­moasă în viața doamnei Moțoc Maria care a împlinit 100 ani. Este un eve­ni­ment cu adevărat special în viața unui om. Un secol trăit are cu siguranță povești unice, incredibile, pe care le asculți cu aten­ție și respect. Sub formă de apre­ciere față de experiența și povestea de viață a doamnei Moțoc Maria, am vizitat-o pentru a-i oferi un frumos bu­chet de flori, un tort, o diplomă ani­ver­sară, precum și un dar, mai exact o com­ponentă financiară, alături de gân­duri de bine. La mulți ani cu sănătate și admi­rație pentru o viață dedicată muncii ”, a transmis Lucian Michael Albu Weber (foto), primarul din Hărău.

Clipe unice
Cât privește sărbătorita, nu se poate spune că a trăit o viață în puf, fără griji și lipsită de încercări. S-a ocupat de gos­podărie, a muncit în agricultură și poate fiind atât de activă, a avut și avantaje, căci după cum spune fiica dumneaei, nu prea a știut ce e boala. ,,Mama s-a căsătorit în 1942, iar căsnicia a durat aproape 60 de ani. Asta, din cauză că tata a murit în 1997 (avea 81 de ani), în urma unui accident cu tractorul. Tata a fost pe front, deci veteran de război, fiind militar atunci. (…) Mama nu a cu­noscut ce înseamnă spitalele, nu a fost bolnavă și asta face mult. Nu a luat medicamente și e foarte bine că și cu medicamentele astea…, ele fac bine pe o parte și afectează altceva. De câțiva ani de când are tensiune ia o pastilă, dar atât. Și i-am mai dat vitamine pentru întărirea imu­nității. Îi dau stabilitate. Are patru copii, dar numai trei sunt în viață, zece nepoți dintre care a murit unul, opt strănepoți și doi străstrănepoți. Sunt toți prin zonă, nu sunt plecați la de­păr­tare. În Deva doar, dar în rest, pe aici. Fiecare are familie și copii. Acum, de la ziua de naștere, au lipsit patru, că altfel, am fi fost peste 30 de persoane”, a spus Aurelia Țurcanu, fiica centenarei. Des­pre cei care ating culmile înalte ale anilor, se spune că au puterea de a duce foarte departe toată greutatea unor pierderi și de a trăi demn. Aceasta e con­cluzia ce poate fi extrasă, cunos­când mai bine înțelepciunea cu care seniorii și-au urmat destinul. La mulți ani buni și cu sănătate, doamna Maria Moțoc!