ActualitateFlash

Polițist din Petroșani, arestat pentru mită și contrabandă

Polițistul ar fi luat mită de nu mai puțin de 41 de ori susțin procurorii DIICOT- Biroul Teritorial Hunedoara. Aceștia l-au reținut pe polițist, marți, în urma unui flagrant efectuat la Petroșani. Gabriel Bașta a fost arestat preventiv pentru 30 de zile în urma propunerii procurorilor DIICOT.

I-a respins cererea
„Admite propunerea formulată de Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – D.I.I.C.O.T.- Biroul Teritorial Hunedoara, şi în consecinţă: (…) dispune arestarea preventivă a inculpatului Bașta Gabriel, cercetat pentru comiterea infracțiunilor de luare de mită în formă continuată (41 de acte materiale) şi complicitate la con­trabandă asimilată”, se arată în soluția pe scurt a Tribunalului Hunedoara. Anga­jatul Poliției Petroșani a cerut să fie cer­cetat de procurori sub control judiciar ori arest la domiciliu, însă instanța i-a res­pins solicitarea.

Alți 10 inculpați în dosarul procurorilor DIICOT Hunedoara
”Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Or­ga­ni­zată și Terorism – Biroul Teritorial Hunedoara au dispus reținerea a 11 inculpați, cercetați sub aspectul săvâr­șirii infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, contrabandă, luare de mită, în formă continuată, com­plicitate la contrabandă asimilată și di­vulgarea informațiilor secrete de ser­viciu sau nepublice. S-a reținut că, în anul 2022, șase dintre inculpați au constituit, pe criterii familiale, un grup infracțional organizat, în scopul săvârșirii infracțiunii de contrabandă cu țigarete. Membrii gru­pului infracțional, sub coordonarea unuia dintre inculpați și având sarcini sta­bilite de acesta, au achiziționat țiga­rete de contrabandă din Ucraina, pe care le-au transportat, distribuit și comer­cia­lizat preponderent stradal, în mai multe localități din județele Hunedoara și Alba, prețurile pentru un pachet variind între 8 și 14 lei, în funcție de sortiment și can­titatea achiziționată. Din cercetările efec­tuate a mai rezultat că alți patru inculpați, neafiliați grupului infracțional, au comercializat în mod repetat, țigarete de contrabandă, provenite din spațiul extracomunitar. În aceeași cauză, se efectuează cercetări cu privire la un in­culpat, agent de poliție, pentru comi­te­rea infracțiunilor de luare de mită în formă continuată (41 de acte materiale), complicitate la contrabandă asimilată și divulgarea informațiilor secrete de ser­viciu sau nepublice, constând în aceea că, în perioada 2018 – 06.11.2023 a primit în mod direct, sume de bani cu­prinse între 500 de lei și 2.000 de lei în schimbul cărora a oferit protecție unor persoane implicate în activitatea ilicită de contrabandă cu țigări, furnizându-le informații despre efectuarea unor per­che­ziții, dispunerea de măsuri pre­ven­tive sau acțiuni de control ce urmau a se desfășura la operatori economici din zona Văii Jiului. La data de 06.11.2023, a fost prins în flagrant în timp ce a primit mită suma de 1000 de lei în scopurile menționate”, a informat DIICOT- Biroul Teritorial Hunedoara.

Au furat țigările din sediul Poliției
Procurorii DIICOT au pus în aplicare 56 de mandate de percheziție domiciliară în județele Hunedoara și Alba fiind iden­ti­fi­cate și ridicate 60.000 de țigarete, 56 de telefoane mobile și 30 de cartele telefonice, sumele de 19.650 lei și 2.570 euro, precum și alte mijloace de probă. Procurorii urmau să ceară judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Tri­bu­na­lului Hunedoara arestarea pentru o pe­rioadă de 30 de zile a celorlalți 10 in­cul­pați cercetați în cauză. Activitățile judi­ciare au fost realizate împreună cu poli­țiștii Brigăzii de Combatere a Crimina­lității Organizate Alba Iulia. Poliția Petroșani a fost în centrul mai multor scandaluri după ce o serie de probe au fost sustrase din sediul instituției. Mai exact este vorba de mai multe cartușe de țigări confiscate în urma unei acțiuni, dar care au dispărut din instituție. În plus, un jurnalist local vorbește de o serie de legături între polițiști din Petroșani și lumea interlopă, și chiar a depus o serie de sesizări în acest sens, unele ajungând chiar la DIICOT. (M.Gânju)