Politica în Abaddon

volodiaVolodia Macovei

Chiar acolo pare să fi ajuns politica românească (u)sleită, în Abaddon, praf şi pulbere, iar ziua de ieri pare să fi fost ziua cea mai neagră din toate cele care au trecut peste noi din 89 până acum.

Un parlament zburlit ca o varză încă neîmplinită, votând vraişte, fără chef, fără ţintă, fără regulă, fără grupuri, fără persoane: doar litieră de toamnă grea spulberată de vânt. Evident, mai puţin în cazul votului pentru mită electorală către primari, foşti şi viitori agenţi electorali de nădejde, şi pentru putere, şi pentru opoziţie.
Fostul mare vicepremier, Daniel Chiţoiu, tot în cea mai neagră zi, a fost înghesuit sănătos de DNA, care a cerut urmărirea sa penală pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi constituirea unui grup infracţional organizat, în perioada în care avea calitatea de ministru al Finanţelor Publice.
Puternicul, de neatinsul, stăpânul relaţiilor supra-politice şi supra-economice, Dan Radu Ruşanu, a fost săltat de DNA cu perspective de arest preventiv, tot cu vorbe grele: constituire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la abuz în serviciu. Între mulţi dintre oamenii pe care îi cunosc, anchetarea în asemenea formă a fostului parlamentar de Hunedoara  părea, până ieri, un fapt imposibil, ştiindu-se bine că nu e din liga mică, ci din cea de unde noi suntem chiar de râsul furnicuţelor. Dar lucrurile nu sunt întotdeauna aşa cum par.
Evident, tuciuriul zilei a fost accentuat şi de starea de nervozitate creată de aşteptarea unei soluţii inteligibile în criza USL, o criză bătută de maiul analfabetismului politic, gesturilor puerile, vorbelor schiloade, lăcomiei prosteşti, lipsei de responsabilitate.
Cu două ceasuri înainte de întrunirea liberală, Ponta parcă miorlăia jalnic: „Îmi doresc să lucrez cu domnul Iohannis ca ministru, nu vom revendica nici o funcţie a PNL pentru PSD, partenerul nostru Daniel Constantin a renunţat la solicitarea de a fi vicepremier. Cred că Guvernul şi eu vom putea să ne facem datoria mai bine, în măsura în care rămânem împreună”. Fără comentarii.
De acolo de unde s-a trântit politica românească, doar o revoluţie o poate ridica, scutura şi spăla, pentru viitor. Altfel, nu ştiu cum.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.