Politica si administratie

PNL face din nou apel la Curtea Constituţionalã

Nicolle Ebner

PSD a anunţat că va ataca la Curtea Constituţională textul noii legi a funcţionarului public, pe motiv că aceasta dă posibilitatea numirii clientelei politice la conducerea instituţiilor deconcentrate. Demersul PSD este sprijinit de PNL şi PC.

„Sperăm că ne va da dreptate”

„Ne-am aliniat iniţiativei colegilor social-democraţi, în speranţa că ne va da dreptate Curtea Constituţională”, a declarat deputatul PNL, Ioan Timiş.

MESAGERUL HUNEDOREAN semnala încă din 1 martie că: „după ce OUG 35/2009 privind reglementarea unor măsuri financiare în domeniul cheltuielilor de personal în sectorul bugetar a fost declarată neconstituţională, Guvernul României avea termen până în data de 27 februarie 2010 să îndrepte greşeala şi să emită un nou act normativ, pe baza căruia să se numească şefii direcţiilor deconcentrate”. Pentru că termenul a fost depăşit, de luni, cele aproape 30 de instituţii deconcentrate din judeţul Hunedoara au rămas fără conduceri. Marţi, au început disputele politice, odată cu dezbaterea Statutului Funcţionarului Public. Documentul nu a primit nici un vot împotrivă, întrucât parlamentarii PSD şi PNL au părăsit sala de şedinţe, nemulţumiţi că PDL a încercat să treacă legea pe ordinea de zi în regim de urgenţă. În final, legea a fost votată, ceea ce înseamnă că se revine la forma ei de dinainte de 2009, când direcţiile şi deconcentratele erau conduse de funcţionari publici.

Directorii în preaviz?

Prin urmare, clientela politică instalată la şefia deconcentratelor poate să stea liniştită în continuare pe funcţii, până la organizarea unui nou concurs. Asta, chiar dacă nu mai au nici o acoperire legală, după expirarea termenului dat de Curtea Constituţională (27 februarie), pentru reglementările în domeniu. Potrivit presei centrale, neoficial, juriştii PDL admit că actele semnate de şefii din deconcentrate în această perioadă sunt atacabile în instanţă, dar se bazează pe faptul că numărul proceselor va fi mic. Pe de altă parte, se marjează pe ideea că şefii de deconcentrate au încheiate contracte de management, considerate contract de muncă, or, potrivit legii, contractul de muncă nu se poate desface fără un preaviz de 15 zile.

One thought on “PNL face din nou apel la Curtea Constituţionalã

  • De ce sunteti atat de ofticati? Ce ati sperat ca obtineti? Oare ce nu ati castigat? E vorba de micutii psd si pnl. Astept sa faceti hepatita

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura