ComunitateFlash

Plăpumile din lână donate de ministrul Petru Daea, confecţionate la Călan

Natalia Bumbac

Zilele trecute, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a donat un lot de 50 de plăpumi din lână unui centru de îngrijire a vârstnicilor din Bucureşti. Învelitorile „bine făcute de români”, aşa cum le-a descris ministrul, au fost confecţionate la un atelier privat din oraşul Călan. Gestul lui Petru Daea face parte din campania de promovare a produselor provenite de la ovine. Chiar de la începutul mandatului, Daea arăta că în România lâna de oaie nu este valorificată decât în proporţii foarte mici, mare parte din ea fiind aruncată.

„12 milioane de plăpumi se pierd”
„Am ţinut cu tot dinadinsul să dau primul produs despre care am vorbit, pentru prima dată la televizor, în faţa dumneavoastră, la «Viaţa Satului». Atunci am făcut un calcul spunând că România are aproximativ 12 milioane de ovine şi că am putea face în ţară cu lâna de pe fiecare oaie 12 milioane de plăpumi. Evident că am vrut să dau atunci semnalul preocupării pe care îl am pentru acest domeniu. O parte din presa care mi-a fost alături mai tot timpul în ţară a cuplat cu îngăduinţa necesară cele spuse de mine. Alţii evident că au pus multe semne de întrebare, cu interpretări diferite în funcţie de fiecare în parte şi cu gradul de înţelegere al acestui fenomen. Iată, azi suntem aici la un cămin de bătrâni, aducând 50 de plăpumi. Or să mai vină încă 20, pentru că am înţeles că aici sunt 70 de paturi şi pentru fiecare pat o să avem o plapumă din lână bine făcută de români”, a declarat Petru Daea, citat de dcnews.ro.

Ar face doar la cererea clientului
Cele 50 de plăpumi au fost confecţionate la atelierul privat al Emanuelei Părăian (foto mic), din Călan, o întreprindere specializată în coaserea mai multor tipuri de articole de uz casnic, înfiinţată în 1995. „Confecţionăm nu doar plăpumi, ci şi pilote, perini, lenjerii de pat etc. Plăpumile din lână le-am făcut la cererea unui domn de la Registrul agricol. Noi nu confecţionăm în mod obişnuit astfel de articole din lână, ci cu umplutură sintetică. Lâna am comandat-o de la Cluj, a venit gata prelucrată, bună de băgat în plapumă. Au ieşit frumoase şi sunt convinsă că sunt foarte călduroase, spre deosebire de cele sintetice. În total, cele 50 de articole au costat peste 10.000 de lei. Mai avem o comandă de 20 de plăpumi tot pentru ministrul Agriculturii”, ne-a spus Emanuela Părăian. Aceasta a mai arătat că o plapumă din lână ajunge la circa 225 de lei pe piaţă, fiind mai scumpă decât una sintetică, preţul acesteia din urmă fiind de 80 de lei. De aceea, dacă ar fi să mai confecţioneze astfel de învelitori, le-ar face doar la cererea clientului. Avantajele folosirii unei plapume din lână sunt multe, existând şi unele dezavantaje. „O plapumă din lână are multe avantaje faţă de una confecţionată din umplutură sintetică. Este mult mai călduroasă şi mai trainică faţă de una sintetică. Rămâne la fel de pufoasă şi după 15 ani de folosire, pe când una sintetică se strânge, se răreşte. Calitatea nu este aceeaşi, clar”, afirmă Emanuela Părăian. Minusurile articolelor promovate de Daea ar fi greutatea pe care o au, uneori ajungând şi la cinci kilograme bucata, dar şi, aşa cum s-a văzut, preţul mai mare în comparaţie cu alte articole.

2 comentarii la „Plăpumile din lână donate de ministrul Petru Daea, confecţionate la Călan

  • Va rog ne puteti face rost si noua de telefonul doamnei Emanuela Paraian-cea cu plapumile de lana?Va multumesc

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura