Actualitate

Pistolarul din Vama Veche, fost șef la Criminalistică în IPJ Hunedoara

Surse din anchetă au dezvăluit identitatea turistului care a împușcat accidental un tânăr apoi a provocat o operațiune polițienească de proporții după ce a amenințat că se sinucide cu pistolul: a fost unul dintre cei mai buni polițiști criminaliști ai României, șef în IPJ Hunedoara.

Conflict banal
Nici măcar anchetatorii nu au înțeles cum a ajuns colonelul în rezervă Constantin Duca, dintr-un specialist foarte respectat în postura de scan­da­lagiu „pistolar” în Vama Veche. A venit la mare singur, pe motocicletă, și s-a cazat într-un camping retras din sat. Scandalul a început vineri 14 iulie, în jurul orei 18.00. Inițial, spun martorii, a fost un conflict banal între el și mai mulți tineri care ascultau muzică tare. În timpul scandalului, Duca a scos o armă de foc, un pistol de 9 milimetri. A tras în beton ca să îi sperie, spun mar­torii, însă proiectilul a ricoșat și l-a rănit pe un tânăr de 21 de ani în picior. Au ur­mat scene de groază. În timp ce victima a ajuns la spital, Duca și-a pus pistolul la tâmplă și a amenințat că se omoară.
„Își punea pistolul la cap, și punea pistolul la gât, mai bea din bere” a de­cla­rat o turistă despre cele petrecute. „El, din ce am auzit, zicea că i s-a des­căr­cat armă accidental. Am înțeles că omul avea permis de port-armă și că nu ar fi vrut să facă rău cuiva. Apoi el a cre­zut că l-a omorât pe băiatul acela și de aceea voia să se omoare și el”, a afir­mat an­gajata unui magazin din zonă. Aproa­pe patru ore a durat operațiunea poli­țiș­tilor și jandarmilor care negociau cu băr­batul cu arma în mână. Forțele de ordine au blocat străzi, au evacuat tu­riști din camping și au stat în alertă, ca la o operațiune antitero. În cele din urmă, bărbatul a lăsat pistolul și s-a predat. Este vorba despre o armă cu glonț, ca­librul 9 milimetri. „De la fața locului a fost ridicată armă folosită de persoană în cauză, respectiv o armă letală cu glonț de calibrul 9×19 mm, pe care această o deținea legal. Bărbatul a declarat că, pe fondul consumului de alcool și al unor neînțelegeri cu alte persoane din cam­ping, ar fi acționat accidental pistolul. Bărbatul a fost condus la Clinică de Psi­hia­trie Palazu Mare, în vederea exami­nării neuro­psi­hice”, au precizat repre­zen­tanții IPJ Constanța.

Pensionat
Abia după ce operațiunea s-a ter­minat, polițiștii au aflat cu cine eu de-a face: cu unul de-al lor. Conform unor surse din anchetă, “pistolarul” este o fostă valoare a Ministerului Afacerilor Interne. Fost comisar șef, acum colonel în rezervă după ce s-a pensionat din MAI, Duca este expert criminalist, specializat în ştiinţa balisticii. Timp de 10 ani a predat la Academia de Poliţie Bucureşti ca profesor, a fost angajat la Institutul Național de Criminalistică şi apoi a fost şef al Serviciului Crimi­na­listic din cadrul IPJ Hunedoara. Acum este polițist pensionar. Într-un interviu acor­dat ziarului „Adevărul” în luna noiembrie 2009, Duca povestea unul dintre ca­zurile celebre care l-au chinuit: uciderea a două farmaciste în anul 2004 în Brașov, de către un bărbat care voia să le jefuiască. „Am ajuns la concluzia că ucigaşul a folosit un pistol artizanal. M-a şocat atrocitatea crimei în scop de jaf, faptul că pentru o sumă mică un om a fost în stare să ia viaţa celor două femei. Am avut parte de nopţi nedormite în urmă acestui caz, pentru că nu s-a putut stabili tipul de armă folosit, fiind vorba de o impro­vi­zaţie”, declara Duca, în interviu. (A.Năstase)

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura