Pirotehniştii din clubul groazei ar fi trebuit instruiţi de Insemex

03 pirotehnistiMaximilian Gânju

Cei doi artificieri pirotehnişti care au montat artificiile la concertul din Clubul Colectiv, din cauza cărora a izbucnit incendiul ce a dus la tragedia de proporţii, ar fi trebuit instruiţi de Insemex şi examinaţi – avizaţi de ITM.
Deocamdată, nu se cunoaşte dacă au făcut pregătirea la Insemex Petroşani şi dacă au promovat examenele, din simplul motiv că specialiştii n-au avut identitatea lor pentru a-i verifica în baza de date. Astfel, conducerea institutului n-a putut verifica dacă artificierii au carnetele avizate de specialiştii de la Petroşani. „Inspecţia Muncii îi autorizează, iar la noi îşi fac cursul de pregătire şi apoi dau examenul la ITM. Inspecţia Muncii le dă autorizaţia. Conform legii, ei ar trebui să fie pe site-ul ITM-ului”, a declarat Artur Găman, directorul general al Insemex Petroşani.
Un specialist al institutului din Petroşani, retras la pensie, spune că are mari dubii că artificierii au fost pregătiţi în Valea Jiului. „Artificierii – pirotehniştii sunt pregătiţi din doi în doi ani sau ori de câte ori apar noi explozibili. Apoi, sunt testaţi prin examene riguroase şi li se eliberează carnetul în baza căruia pot practica meseria. Eu mă tem că s-ar putea să nu fi trecut pe la institutul din Petroşani, dacă ne luăm după informaţiile apărute cum că munceau fără forme legale şi că nu au respectat o serie de reguli pe care le învaţă temeinic în perioada de pregătire la Petroşani”, spune fostul salariat al Insemex.
Pirotehniştii care au amplasat şi manevrat artificiile la Clubul Colectiv trebuiau şi puteau să prevadă că efectele pirotehnice au fost amplasate în condiţii improprii şi riscante, fără luarea măsurilor de siguranţă adecvate, notează procurorii în referatul cu propunerea de arestare a lui Viorel Zaharia.
Procurorii spun că pirotehniştii au instalat efectele pirotehnice (foc de artificii) în incinta Clubului Colectiv, în ziua de 30 octombrie 2015, fără a respecta măsurile de siguranţă şi prevederile legale în acest sens.
Şi patronii firmei care a organizat focul de artificii sunt cercetaţi penal, fiind arestaţi alături de pirotehnist, pentru că au distrus probe ce i-ar fi putut face complici la tragedie. În tot acest timp, bilanţul victimelor incendiului din Colectiv continuă să crească. Numărul deceselor a ajuns la 45, după ce patru răniţi au murit ieri dimineaţă, iar alţi nouă şi-au pierdut viaţa sâmbătă.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.