Politica si administratie

Pilonul II de pensii private. Cu ce sume rămân românii după 15 ani de cotizații

În linii mari, o persoană care a încasat sub formă de salariu, un venit mediu pe economie, și care a contribuit timp de 15 ani la Pilonul II de pensii private, ar trebui să aibă în cont aproximativ 36.000 de lei reprezentând suma afe­rentă cotizației pentru perioada res­pec­tivă. Președintele Asociației pen­tru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), Radu Crăciun sub­li­niază faptul că suma ar fi fost cu 36 la sută mai mare dacă se păstra graficul de creștere a contribuțiilor la Pilonul II de pensii private.

Modificări
La ora actuală contribuția la pilonul 2 de pensii private este 3,75 la sută din sa­lariu. Restul de 21,25 la sută din salariu merge către sistemul public de pensii, „pilonul I”.
De la 1 ianuarie 2024, contribuția la pilonul II ar urma să crească la 4,75 la sută din salariu. Iar restul de 20,25 la sută din salariu va merge către pensiile ad­ministrate de stat. Președintele APAPR a explicat și motivul pentru care suma finală este mai mică. Graficul de contribuții a fost modificat, cum la fel a fost modificat și procentul virat la Pilonul II de pensii private.
„Evoluţia contribuţiilor, aşa cum era iniţial planificată, a fost alta. Practic a existat o creştere după care a urmat o corecţie importantă. Mă refer aici la procentul din salariu brut care a fost virat. Sper din toată inima că începând cu anul viitor vom vedea această creş­te­re de la 3,75 la sută la 4,75 la sută care a fost legalizată de Guvern şi care este parte a angajamentului pe care România şi l-a luat prin Programul Naţional de Re­dresare şi Rezilienţă (PNRR)…
În cei 15 ani, cineva care avea salariul mediu pe economie şi care a contribuit lună de lună timp de 15 ani, astăzi ar trebui să aibă undeva în jur de 36.000 lei. Deci cam asta ar fi valoarea contului. Dacă graficul creşterii contribuţiilor ar fi fost cel planificat, suma pe care o avea în cont ar fi fost de 49.000 lei, deci cu 36 la sută mai mult decât acest calcul teoretic arată că dintr-un salariu mediu ar fi avut”, a explicat Radu Crăciun. APAPR a a emis un comunicat prin care arată prin­ci­pa­lele statistici privind Pilonul 2 de Pensii după 15 ani de activitate. Aflăm că cei peste 8 milioane de români care con­tribuie la Pilonul 2 au virat 117 miliarde de lei.

Contribuțiile totale însumează 117 miliarde de lei
Undeva la 75 la sută din suma de 117 miliarde de lei reprezintă contribuțiile virate în sistem. Restul de un sfert, adică peste 30 de miliarde de lei reprezintă câștigul net adăugat în conturile tuturor românilor cotizanți la Pilonul 2 de pensii private. Merită menționat faptul că fon­durile de pensii din Pilonul II au efectuat plăți de 1,7 miliarde de lei. În aceste condiții este foarte posibil ca suma să de­pășească pragul de 2 miliarde până la finalul acestui an, scrie stiripesurse.ro.
Cât despre persoanele care contribuie activ la Pilonul II de pensii private este vorba de 8 milioane. Din care doar patru milioane se încadrează în categoria par­ti­cipanților activi. Crăciun a mai explicat că printre cei care nu mai coti­zează sunt persoanele care au emigrat, lucrează fără forme legale ori sunt emi­granți.