Pianul

5 octombrie 2009 | Adauga un comentariu | Publicat in: Fara bascalie

poza-gruian-color
Vineri, sâmbătă şi duminică va fi mare eveniment la Castelul Corvinilor din Hunedoara. Toamna Muzicală Hunedoreană, iniţiată acum 29 de ani de Mircea Goian, la a cărei organizare colaborez de doi ani, va marca un record în ceea ce priveşte anvergura artistică a personalităţilor prezente.
Dacă în 2008 ne-am ambiţionat să încercăm să punem într-o legătură culturală Deva, Hunedoara şi Simeria, proiect parţial reuşit, dar necontinuat, pe motiv de lipsă de bani în acest an al crizei, iată că în 2009, printr-o fericită coincidenţă, căreia i-a dat naştere primarul Hunedoarei, Ovidiu Hada, va veni în judeţ Sherban Lupu, violonist de reputaţie internaţională, probabil cel mai important artist care ne vizitează zona după 1989. La concertul său, ce va avea loc sâmbătă, 10 octombrie, aşteptăm prezenţa publicului din mai multe oraşe mari, inclusiv Bucureşti, dar vor susţine recitaluri şi ansamblurile Maggiore şi Huniadi Cantores, Truverii, Titus Flueraş şi Constantin Andrei, Mirela Capătă şi Ecaterina Botar, într-un adevărat tur de forţă şi în egală măsură, performanţă culturală de vârf. Programul acestui an, condensat, este deosebit de bogat, finalul fiecărei zile fiind rezervat proiecţiilor de film, filme recente, cu mare impact.
Dar…
Încercând, an de an, să ridicăm valoarea festivalului, am realizat acum că înregistrăm limitele tipice oraşelor de provincie, în cazul unor astfel de manifestări. Spre exemplu, pianul. Există un număr foarte limitat de asemenea instrumente la care poate cânta un maestru sau poate fi acompaniat un maestru de talia lui Sherban Lupu. Când spun limitat, înţeleg doar două piane, unul la Hunedoara, la Şcoala de muzică, ce va fi transportat şi acordat special pentru eveniment, de un acordeur venit din Cluj. La Deva, situaţia este şi mai proastă. Există un singur pian de concert, se află la Liceul de muzică şi arte plastice „Sigismund Toduţă” şi nu poate fi transportat din sala de festivităţi a liceului. Iar sala de festivităţi este o sală de clasă, total improprie pentru concerte de anvergură, pentru că noua sală este în noua clădire, care din păcate, mai are mult până va fi gata.
Prin urmare, un concert de pian la Deva este în acest moment o întreprindere (cvasi)imposibilă, pe motiv de lipsă pian performant.
Cu această ocazie, cotidianul „Mesagerul hunedorean” şi Asociaţia culturală DevArt demarează acţiunea „Un pian pentru Deva”, la care îi invităm să adere pe toţi cei cărora le pasă (şi) de această formă de cultură, să spunem mai deosebită, şi care ne poate aduce mai aproape de oraşele mari. Vom deschide conturi în lei şi valută pentru donatorii voluntari, vom organiza concerte ale căror fonduri vor fi donate pentru a se putea cumpăra un pian. Unul bun costă în jur de 25.000 de euro.
Aşteptăm opiniile dumneavoastră pe adresa redacţiei.

Loading...

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Protected by Webpro.ro
Citește articolul precedent:
Rămân în subteran

Minerul Lupeni s-a chinuit cu FC Baia Mare, pe teren propriu, şi a scos doar o remiză (1-1), deşi oaspeţii...

Cei mai buni, dar primii eliminaţi

Campioana României, FC Deva, a fost cea mai bună echipă a grupei F a UEFA Futsal Cup, însă a ratat...

Procesul „Comorile dacice” continuă

La sfârşitul săptămânii, la Tribunalul Hunedoara, s-a derulat un nou termen în procesul „Comorile dacice”, în care sunt judecate 12...

Închide