Actualitate

Peste 80 de copii din Deva au părinţii plecaţi în străinătate la muncă

Un număr de 82 de copii, cu vârsta între 4 și 17 ani, din municipiul Deva, care au unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate, se află, în prezent, în evidența Direcției de Asis­tență Socială Deva, fiind monitorizați pe perioada în care părinții lipsesc din țară.

La ce școală sunt cei mai mulți elevi
Conform cifrelor raportate de uni­tățile de învățământ, numărul copiilor rămași în grija rudelor s-a majorat cu aproape 11 la sută față de anul trecut, dar rămâne, totuși, sub nivelul din 2020, când au fost înregistrate 115 cazuri, informează cei de la Direcția Socială Deva.
Din totalul copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate, mai mult de ju­mă­tate (60 la sută) sunt băieți. Totodată, 7 dintre copii au ambii părinți plecați, iar în alte 10 cazuri este plecat părintele unic susținător al familiei.
În privința școlilor la care învață elevii lăsați în grija rudelor, datele oficiale ale Serviciului Evidență și Plată Beneficii de Asistență Socială arată că aproape trei sferturi dintre aceștia sunt înscriși la Liceul Tehnologic Energetic „Dragomir Hurmuzescu” (27 la sută), Liceul Tehnologic „Transilvania” (26 la sută) și Școala Gimnazială „Andrei Șaguna” (21 la sută). Procente mai mici sunt înregistrate la alte trei unități de învățământ din municipiu: Liceul cu Program Sportiv „Cetate” (12 la sută), Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” (11 la sută) și Colegiul Național „Decebal” (3 la sută). În același timp, statistica relevă că, anul acesta, 7 copii au revenit în țară, după o perioadă mai mare de un an de ședere în străinătate, alături de părinți. Cei 82 de preșcolari și elevi cu părinți plecați la muncă în stră­inătate sunt monitorizați de către DAS Deva, pe perioada absenței părinților.
Practic, reprezentanții Serviciului Evidență și Plată Beneficii de Asistență Socială urmăresc starea de sănătate a copiilor, adaptarea la noul mod de viață, precum și situația școlară a acestora. De asemenea, copiii pot beneficia de consiliere psihologică gratuită. Dacă ambii părinți sau părintele unic sus­ținător al familiei urmează să plece la muncă în străinătate, au obligația să co­munice, în scris, această intenție Direcției de Asistență Socială Deva, dar și să desemneze persoana care va avea grijă de copil în lipsa lor. (A.N.)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura