Peste 7.600 de hunedoreni şi-au recâştigat în instanţă banii plătiţi drept taxe de poluare auto

04 procese taxa autoLoredana Goangă

 În 2014, instanţele hunedorene au înregistrat peste 60 de acţiuni prin care se cere înapoi taxa auto sau dobânzile calculate la acestea, dar se pare că până la începutul acestei luni nu a fost soluţionată nici măcar una dintre acestea.

În ajutorul cetăţenilor vine şi decizia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, care pe 3 februarie a stabilit că taxa auto adoptată în 2012 încalcă legislaţia europeană şi descurajează punerea în circulaţie a maşinilor cumpărate din alte state membre. Astfel, taxele încasate în baza legii din 2012 vor trebui returnate de către stat, iar cei care le-au plătit pot deschide procese pentru a le primi. În cazul celor care deja au intentat proces, dar au pierdut, pot cere revizuirea sentinţei în baza deciziei Curţii Europene.
Potrivit Administraţiei judeţene a finanţelor publice (AJFP) Hunedoara, până la 15 octombrie 2013 au fost înregistrate 7.655 de litigii, dintre care 4.981 au fost cu privire la restituirea taxei de poluare, iar în 2.214 de cazuri s-a solicitat înapoierea taxei pe emisii poluante. Drept urmare, suma restituită ca taxă de primă înmatriculare conform hotărârilor judecătoreşti a fost de 691.166 de lei, iar suma restituită ca taxă pe emisii poluante a fost în valoare de 13.556.420 de lei.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare