Peste 63 milioane de lei pentru a închide în liniște Complexul Energetic Hunedoara

Sorina Popa

Peste 63 de milioane de lei, adică echi­va­len­tul a 14 milioane de euro, a plătit, ieri, Mi­nis­terul Energiei pentru 1.411 de disponibilizați de la Complexul Energetic Hunedoara.

Impozitate cu 10 la sută
Persoanele disponibilizate în luna iulie au primit ieri, în cont, 10.000 de euro fiecare. Suma a fost impozitată cu 10 la sută, astfel că unei persoane disponibilizate i-au revenit 44.998 de lei, net.
Au primit acești bani 1.411 de persoane, din cele 1.477 disponibilizate, trei au decedat iar restul nu au îndeplinit condițiile.
„Astăzi, (n.r.-ieri) Guvernul României a plătit prima tranșă de bani pentru a închide în liniște Complexul Energetic Hunedoara, Termocen­trala Mintia și mineritul din Valea Jiului. La un preț de 45.000 lei/salariat, astăzi creștem cu 1.477 numărul șomerilor în județul Hunedoara.În următorii ani, cu aceeași bani vor fi trimiși acasă ceilalți 2.800 salariați ai CEH. Acest guvern a șters Hunedoara de pe harta energetică a României, dar și România de pe harta energetică a Uniunii Europene. Prețul unui MW bate record după record de la o zi la alta, depășind 1.000 lei/MW, iar importul de energie înlocuiește capacitățile românesti pe bază de cărbune. Urmează închiderea CEO, tot în liniște, deci stingem lumina în România cu acceptul nostru”, a declarat Cristian Iștoc, fost lider sindical al Termocentralei Mintia.
Emil Gros, administratorul judiciar al CEH, susține că termocentrala Mintia va fi vândută. “Până acum nu avem numai scrisori de intenție, oferte, nu. Valoarea de lichidare a ter­mo­cen­tralei este de 60 de milioane de euro. Singurele firme care s-au arătat interesate de obiectivul eco­no­mic sunt BkB Energy din Coreea și Romgaz” a declarat Gros.
Potrivit administratorului judiciar al CEH, dis­po­ni­bilizații de la Termocentrala Mintia vor primi timp de doi ani venituri de completare de completare 3.000 de lei. Dacă o persoană disponibilizată vrea să se angajeze în acest timp, va primi jumătate din suma respectivă și va avea și salariu, evident.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.