Categories: ActualitateFlash

Peste 55 de milioane de lei, pentru extinderea şi reabilitarea reţelelor de apă şi canal în arealul Deva-Simeria. Apă şi canalizare la standarde europene

Volodia Macovei

Directorii generali ai Apa Prod SA Deva, Victor Arion, şi Acvatot Bucureşti, Francois Debergh, au semnat ieri, la Deva, contractul pentru investiţia „Reabilitarea şi extinderea conductelor principale şi de distribuţie apă şi a reţelelor de canalizare din Deva şi Simeria”.

Totul la nivel european
Acest contract cuprinde lucrări de investiţii în valoare totală de peste 55 de milioane de lei. El reprezintă o implementare în cadrul marelui proiect „Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Hunedoara”, un proiect în valoare de peste 580 de milioane de lei, cofinanţat din bani europeni, respectiv din Fondul de coeziune, în proporţie de 82,7 la sută, 10,17 la sută de la Guvern, 0,94 la sută de la administraţiile publice locale şi 6,19 la sută de la Apa Prod Deva.
Obiectivul general al proiectului este îmbunătăţirea infrastructurii de mediu pentru serviciile de alimentare cu apă şi canalizare în judeţul Hunedoara, fără Valea Jiului, ideea fiind de a fi îndeplinite obligaţiile cerute de Uniunea Europeană. Lucrările se vor desfăşura pe două aglomerări urbane, Simeria şi Deva, în final, în cele două zone fiind acoperite nevoile de apă şi canalizare, la standarde moderne, pentru aproape toate locuinţele, respectiv un procent de 98 la sută. Finalizarea contractului este prevăzută pentru luna decembrie 2015.

În sfârşit, vestea bună!
Primarul Devei, Petru Mărginean, a declarat că devenii primesc, în sfârşit, vestea cea bună: toţi vor avea apă şi canalizare. „Astăzi (ieri, n.r.) s-a semnat acest contract şi eu, împreună cu constructorul, am ţinut să ne vedem într-un moment festiv. În zilele următoare, pe baza unui grafic, vom accepta unde vor începe lucrările, vom anunţa cetăţenii prin reprezentantul primăriei, care va fi Mihai Mica, administratorul public, ca, din punct de vedere gospodăresc, social, să se poată pregăti pentru începerea lucrărilor. Eu cred că, la finalul anului 2015, toţi ne vom da mâna, nu vom avea nimic de comentat în privinţa execuţiei lucrărilor”, a spus Petru Mărginean.
La rândul lui, primarul din Simeria, Emil Rîşteiu, a declarat că „este a doua investiţie importantă pe care o face ApaProd-ul la noi şi mă bucur că, pe lângă reabilitarea bazinelor, care nu are impact direct asupra cetăţenilor, practic, nici nu sunt foarte vizibile lucrările, prin aceste lucrări de reabilitare şi extindere a canalizării se va încheia ceea ce este necesar în zona urbană a Simeriei, în 2015”.

Control şi monitorizare de ultimă oră
Între lucrările complexe care vor fi executate – reabilitări de conducte de canalizare, extinderi, construcţia unei staţii de pompare apă uzată etc -, una este mai specială, deoarece reprezintă implementarea unui sistem modern de control al parametrilor de lucru pe reţele, sistem numit SCADA.
„Sistemul SCADA înseamnă că, atunci când eu sunt acasă, apa trebuie să curgă, trebuie să am o anumită presiune. În cazul în care nu sunt acasă şi nu este nevoie de apă, trebuie să corelăm totul, astfel încât parametrii de funcţionare a conductelor de transport să nu fie la presiuni prea mari, care pot să genereze avarii. De asemenea, prin sistemul SCADA putem să ştim dacă nu curge nimic sau în perioada de noapte nu prea este consum şi noi avem consum mare dintr-un rezervor, ne dă o alarmă că pe reţeaua de distribuţie poate există un defect. Asta înseamnă că o să avem mai multe informaţii şi mai rapide asupra sistemului de distribuţie a apei şi canalizării din oraşele judeţului Hunedoara”, a declarat Victor Arion, directorul general Apa Prod SA Deva.

MesagerulHunedorean

View Comments

  • Degeaba oameni buni,degeaba cand oamenii mor de foame nu dau doi bani pe canalizarea voastra,degeaba se pot defeca in pace daca nu au ce :)) Creati locuri de munca ca azi-maine mai ramanem 2,3 tineri.

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Au aflat zvonerii și povestesc pe la colțuri că un personaj al zo­nei, care merge…

4 ore ago

Bulina albă

Florin Oancea, primarul municipiului Deva Pentru că, telecabina de pe Dealul Cetății pornește astăzi, iar…

4 ore ago

Bulina neagră

Tatiana Rovinar, președinta Asociației Produselor Tradiționale Hunedoara Pentru că a înșelat un constructor care i-a…

4 ore ago

Situație scandaloasă la Lăpugiu de Jos. Pubelele oamenilor sunt golite de două ori pe lună. Cine a hotărât asta?

Locuitorii din comuna Lăpugiu de Jos sunt supuși unei situații inacceptabile, fiind obligați să aștepte…

4 ore ago

Nepotul care și-a tăiat unchiul cu sabia, judecat pentru omor

Tânărul s-a înarmat cu o sabie și a intrat peste unchiul său în casă cu…

4 ore ago

Noua escrocherie care te lasă printr-un apel fără nici un ban în cont. Poate avea chiar vocea mamei

Directoratul Național de Securitate Cibernetică avertizează că escrocii au găsit o nouă metodă prin care…

4 ore ago