Peste 4,5 milioane de euro pentru amenajarea centrului istoric al Devei!

28 octombrie 2019 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate, Flash

Am semnat astăzi (n.r. ieri), la Timişoara, contractul de finanţare din fonduri europene a Proiectului „Amenajare zonă pietonală centrul istoric”, proiect cuprins în Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a municipiului Deva 2014-2023 şi în Planul de mobilitate urbană 2016 – 2030.

Am depus documentaţia pentru solicitarea de finanţare în luna ianuarie a acestui an iar după desfăşurarea tuturor etapelor de evaluare ale proiectului acesta, a fost selectat pentru finanţare şi astăzi  am semnat contractul de finanţare, la sediul ADR Vest din Timişoara.
A fost un efort de echipă, încununat de succes, drept pentru care le mulţumesc public tuturor colegilor din Primăria Deva care au participat la realizarea proiectului!
Valoarea totală a proiectului este 21.875.241,80 lei (echivalent a 4.595.639,03 euro), din care valoarea asistenţei nerambursabile solicitate 20.130.256,22 lei (echivalent a 4.229.045,42 euro) iar valoarea cofinanţării Municipiului Deva este de 1.744.985,58 lei (echivalent a 366.593,61 euro).
Perioada de implementare a proiectului: octombrie 2019 – iunie 2022.
Perioada de execuţie a lucrărilor şi recepţia la terminarea lucrărilor este de 18 luni.
Proiectul urmăreşte în principal reducerea emisiilor de carbon în municipiul Deva prin amenajarea zonei pietonale centrul istoric, obiectiv care se va realiza prin:
• Extinderea zonei pietonale, ceea ce va conduce la îmbunătăţirea condiţiilor de mediu şi a calităţii vieţii cetăţenilor
• Atragerea cetăţenilor către mersul pe jos şi diminuarea gradului de utilizare al autovehiculelor în această zonă
• Eliminarea parcărilor neregulamentare din aria de proiect
• Restricţionarea traficului rutier în centrul istoric
Descrierea investiţiei
Spaţiul urban cuprins între Piaţa Unirii şi tronsonul din centrul istoric al Bulevardului 1 Decembrie 1918 este consacrat circulaţiei pietonale şi carosabile, zone verzi şi amplasamente de monumente de for public.
Pentru reducerea emisiilor de CO2 şi punerea spaţiului în valoare, se va realiza un paviment general unitar pentru zonele preponderent pietonale, amenajări peisagistice ale spaţiilor verzi existente şi nou propuse, dotarea cu sistem de irigare a spaţiilor verzi amenajate, dotarea cu iluminat public adecvat, soluţionarea colectării apelor pluviale. Se va instala şi un sistem de reducere a circulaţiei în zona centrală pentru eliminarea traficului excedentar în perimetrul proiectului.
În Piaţa Unirii se va redesena zona verde din scuarul existent, acordându-se atenţie arborilor protejaţi.
În cadrul Axei prioritare 4 a Programului Operaţional Regional 2014-2020, municipiul Deva va mai semna în perioada următoare încă trei contracte de finanţare pentru 3 proiecte care au fost acceptate la finanţare şi care sunt în verificare finală la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.
Aceste proiecte sunt:
• Regenerarea fizică, economică şi socială a comunităţii marginalizate Zona Streiului şi crearea unui centru de zi pentru servicii de asistenţă comunitară – valoarea totală a proiectului este de 21.873.592,40 lei (echivalent a 4.604.967 euro)
• Reabilitarea, modernizarea, extinderea şi echiparea infrastructurii educaţionale preşcolare la Grădiniţa cu Program Normal nr. 2, Deva, Aleea Salcâmilor – valoarea totală a proiectului este de 2.949.805,74 lei (echivalent a 621.012 euro)
• Reabilitarea şi echiparea infrastructurii educaţionale a Colegiului Tehnic „Transilvania“ din Municipiul Deva – valoarea totală a proiectului este de 6.322.896,61 lei (echivalent a 1.331.136 euro)
Deva se dezvoltă, pas cu pas, în fiecare zi!
Nicolae – Florin Oancea, primarul Municipiului Deva

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Peste 600 de şoferi amendaţi

Într-o singură săptămână, poliţiştii rutieri hunedoreni au dat sute de amenzi pentru diferite abateri, iar cele mai multe sunt legate...

Razii prin pieţe după traficanţii de ţigări şi vânzătorii de produse contrafăcute

Mai multe acţiuni ale poliţiştilor Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, la sfârşit de săptămână, s-au soldat cu prinderea unor...

Misiuni epuizante pentru pompierii militari din judeţ

Pompierii militari din Brad, Deva şi Orăştie, alături de lucrători silvici, au muncit pentru stoparea propagării a două incendii de...

Închide