Comunitate

Peste 4.000 de dascăli din judeţ îşi recuperează banii prin instanţă

Cristina Ghenea

Mii de profesori din judeţul Hunedoara îşi vor recupera banii alocaţi pentru cumpărarea cărţilor de specialitate, după ce au dat Statul în judecată. Este vorba despre cei 100 de euro care nu au mai fost acordaţi dascălilor pe motiv că este nevoie de reducere a cheltuielilor din acest sistem.

Sute de procese
O lege intrată în vigoare în urmă cu şase ani venea în sprijinul profesorilor, oferindu-le anual câte 100 de euro, pentru cumpărarea unor cărţi de specialitate – destul de scumpe, având în vedere că din salarii, dascălii abia îşi pot asigura traiul de zi cu zi. Trei ani mai târziu, însă, sumele au fost înjumătăţite, după care sprijinul a fost sistat definitiv. Mii de profesori, însă, apucaseră să-şi achiziţioneze cărţile de care aveau nevoie, şi s-au trezit că nimeni nu le mai decontează cheltuiala.
Considerând că li s-a făcut o nedreptate, dascălii au dat în judecată Inspectoratul Şcolar şi ministerul de resort. Au câştigat banii aferenţi anului 2009, iar acum, instanţele de judecată au început să dea sentinţe favorabile dascălilor şi în procesele intentate pentru recâştigarea sumelor aferente anului 2010.
„Este vorba despre peste 350 de procese intentate în judeţ, majoritatea câştigate în instanţă, la Tribunalul Hunedoara, altele ajunse şi pe rolul Curţii de Apel Alba Iulia, deciziile fiind, într-un final, favorabile profesorilor neîndreptăţiţi. Cele câteva sute de procese acoperă 4.200 de dascăli din întregul judeţ. Evident, ajutorul financiar acordat pentru pregătirea de specialitate a cadrelor didactice era binevenit, dar s-a luat decizia sistării alocării acestor bani, în timp ce salariile au scăzut cu peste 25 la sută”, a declarat Paul Rusu, liderul Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Hunedoara.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura