Peste 100 de directori de şcoli din judeţ au fost schimbaţi din funcţie

Sorina Popa

Scandalul schimbării directorilor de şcoli continuă zilele acestea. Toată clasa politică este cu ochii pe inspectoratele şcolare, cele care decid cine vine şi cine pleacă de pe posturile de conducere ale unităţilor de învăţământ. Opoziţia acuză că în locul unora dintre directori au fost puşi fie soţiile unor aleşi locali, rude de-ale liberalilor şi useriştilor, oricum dintre membrii PNL şi USR-PLUS, sau chiar dintre simpatizanţii celor două formaţiuni politice.

„Unii au fost aroganţi”
În judeţul nostru, potrivit inspectorului şcolar ge­ne­ral, Ilie Pârvan, au fost schimbaţi aproximativ 30 la sută dintre directorii plini şi adjuncţi de la şcoli.
„Vorbim de 102 posturi unde au fost operate schimbări. Adică 30 la sută din totalul posturilor de conducere. La ceilalţi, 70 la sută, li s-a prelungit mandatul la conducerea şcolilor. De fapt, 10 la sută dintre acestea nu au mai depus cerere să fie în continuare în funcţii, după ce le-a expirat mandatul. Cu ceilalţi, am făcut o evaluare internă a lor, iar unde am constatat că nu au gestionat bine situaţia cu pandemia, i-am înlocuit. Sunt cazuri de directori care nu au făcut nimic pentru a atrage fonduri ca să cumpere tablete electronice pentru elevi. Apoi, comunicare cu Inspectoratul Judeţean Şcolar nu a fost una bună. Unii directori au fost aroganţi. Alţii care au ajuns pe pos­turi au spus că vor să de­monstreze că pot con­duce o şcoală. Am făcut totul în mod obiectiv. Nu au fost schimbaţi directori pe criterii politice”, a declarat Ilie Pârvan (foto), inspectorul şco­lar general al judeţului.

Să se organizeze noi concursuri
Pe de altă parte, Comisia de învăţământ, tineret şi sport din Senat a transmis adrese către toate inspectoratele şcolare în care solicită explicaţii despre schimbările de management, motivaţia lor, având în vedere semnalele venite din mai multe judeţe potrivit cărora s-ar face “schimbări dis­cutabile” ale directorilor de unităţi şcolare cărora le expiră mandatul de manager. Unul dintre se­natorii din comisie a precizat că ar fi fost corect să se organizeze noi concursuri pentru manageri şcolari, concursuri care nu au fost organizate din motive de pandemie pe parcursul anului 2020.
„Dincolo de moralitate individuală, mai ridicăm o problemă: oportunitatea înlocuirilor la nivel de sistem. Când întreg sistemul de învăţământ ar trebui să pregătească începerea şcolii în format fizic în cele mai bune condiţii după data de 8 februarie, pare absurd ca o bucată semnificativă de energie a corpului profesoral şi managerial să se concentreze acum pe absorbirea eforturilor legate de schimbări şi înlocuiri”, subliniază senatorul Ştefan Pălărie. În acest context, au fost redactate adrese către toate inspectoratele şcolare judeţene în care sunt solicitate explicaţii despre schimbările de management, motivaţia lor şi procesele verbale din şedinţele de CA ale ISJ-urilor, în care au fost luate deciziile de înlocuire prin delegare.

„Au creat un sentiment justificat de nedreptate”
Vicepremierul Dan Barna a declarat recent că unul dintre obiectivele guvernului, asumat în programul comun de guvernare, este reformarea feudalismului clientelar al inspectoratelor şcolare. El a spus că primul pas anul acesta îl va constitui organizarea examenelor naţionale ”pe bune”, atât pentru inspectori, cât şi pentru directorii de şcoli. ”Unul dintre obiectivele acestui guvern, asumat în pro­gramul comun de guvernare, este refor­ma­rea feudalismului clientelar al inspec­to­ratelor şcolare. De prea mulţi ani ridicăm din umeri nepăsători la această realitate jenantă pe care o retrăim azi. Am discutat cu premierul şi cu ministrul Educaţiei. Primul pas anul acesta va fi să organizăm examene naţionale pe bune, atât pentru inspectori, cât şi pentru directorii de şcoli. Cei care se bucură azi de o necuvenită numire conjuncturală se vor bucura pentru scurtă durată. Ceilalţi vor avea ocazia să confirme”, a scris Dan Barna pe Facebook.
El a făcut referire la ceea ce se întâmplă în aceste zile cu numirile de directori de şcoli. ”Pe bune, despre directorii de şcoli. Primesc de două zile sute de mesaje cu proteste, reproşuri, nemulţumiri sau întrebări despre înlocuiri şi numiri de noi directori de şcoli prin aproape toate judeţele ţării. Da, în aceste zile expiră mandatele a peste 8.000 de directori de şcoli. Da, cele mai multe mandate sunt prelungite, cum e şi firesc în mijloc de an şcolar, dar se pare că spre 1.000 de direc­tori sunt înlocuiţi din cele mai variate motive sau pretexte. Pentru unele şcoli aceste înlocuiri erau inerente şi posibil să fie benefice, pentru foarte multe altele însă aceste înlocuiri intempestive au creat un sentiment justificat de nedreptate, abuz şi politizare în rândul dascălilor şi al părinţilor. Acest demers ruşinos, de mimetism de tip psd-it, nu este o iniţiativă a Guvernului proaspăt instalat, dar este cel mai edificator exemplu că lucrurile nu mai pot continua aşa în Educaţie”, a subliniat Barna, copreşedinte USR-PLUS.
Potrivit acestuia, Legea Educaţiei Naţionale, art. 258 (7), lasă acest atribut de numire a directorilor de şcoli ”la bunul plac al inspectorilor şcolari generali”, care fac, ”cu marginale excepţii, ce-au văzut şi au învăţat de 30 de ani: se schimbă Guvernul, vine oportunitatea, reglăm conturile sau respectăm ordinele şi schimbăm buni, răi, cu de-ai noştri, oricare ar fi ei”.
„Abuzul de tribalism politic este o apucătură reflexă care trebuie înlocuită cu măsuri sistemice reale, nu doar cu demiterile eventuale ale unor inspectori generali despre care vom constata probabil în zilele următoare că au făcut exces de zel sau de obedienţă”, a menţionat vicepremierul.

3 comentarii la „Peste 100 de directori de şcoli din judeţ au fost schimbaţi din funcţie

 • 11 ianuarie 2021 la 3:17
  Permalink

  Totul e politic.e praf si învățământul.tara se duçe…
  Nu as fi crezut ca liberalii au ajuns atât de jos.

 • 11 ianuarie 2021 la 10:12
  Permalink

  Si PSD are mafiotii lui, dar PNL-UL ii va intrece. Numai magarii vom vedea.isi dau lor privilegii, iar la prostime doar promisiuni neindeplinite.

 • 11 ianuarie 2021 la 12:15
  Permalink

  Românii merită tot ceea ce li se întâmplă. Asta au votat, asta au. Au ajuns să conducă țara și să hotărască cei cu expresia „să le luăm și zahărul din ceai”! Lumea este mulțumită. Mi-am pregătit Popcornul și Cola imediat după alegerile lui pește prăjit.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare