Politica si administratie

Pesediştii hunedoreni protestează de 1 Mai, la Lupeni

Nicolle Ebner

Comportându-se ca un adevărat partid de opoziţie, PSD Hunedoara a planificat să sărbătorească Ziua Internaţională a Muncii (1 Mai), printr-o serie de manifestări de protest, ce se vor desfăşura în municipiul Lupeni.

Marş şi miting pe străzile municipiului

La manifestările programate pentru sâmbătă, 1 Mai, la Lupeni, va participa şi liderul PSD, Victor Ponta, care va veni, în judeţ, pentru deschiderea Şcolii de vară a TSD de la Geoagiu. „Având în vedere situaţia socială a populaţiei şi incertitudinea privind locurile de muncă, PSD Hunedoara a considerat că este nepotrivită sărbătorirea cu mult fast a zilei de 1 Mai. Hunedorenii şi românii nu au unde muncii, rata şomajului este în continuă creştere, de pe băncile şcolilor şi a facultăţilor ies şomeri pe bandă rulantă şi prin urmare, Ziua Internaţională a Muncii nu poate fi o sărbătoare. Nu avem de ce ne bucura. Aşa că ne-am propus să o marcăm cu un miting şi un marş de protest pe străzile municipiului Lupeni”, a declarat preşedintele social-democraţilor hunedoreni, Florin Cazacu. Manifestările de protest vor începe la ora 10.00, din faţa sediului PSD Lupeni, social-democraţii hunedoreni sperând într-o participare masivă şi din partea populaţiei.

Pentru condiţii mai bune

În august 1929, la Lupeni, a avut loc una dintre cele mai importante greve din perioada interbelică, minerii protestând împotriva salariilor mici şi a condiţiilor grele de muncă. Autorităţile vremii au ordonat reprimarea prin forţă a muncitorilor, fiind omorâţi 25 de muncitori şi peste 200, răniţi. Tot la Lupeni, a avut loc una din cele mai importante mişcări de protest împotriva regimului comunist. La 2 august 1977, minerii au protestat împotriva abuzurilor economice şi politice, pe care le-au îndurat de-a lungul anilor. Revolta a fost terminată de autorităţile comuniste rapid şi brutal – mulţi dintre participanţi fiind închişi şi persecutaţi.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura