Performanţe minunate, dar „imperfecte”

Ciprian Marinuţ

Anca Băjan, antrenoarea înotătorilor juniori de la  CSS Hunedoara, consideră că bilanţul de 10 medalii cucerite la Campionatul Naţional este extraordinar, dar susţine că palmaresul putea fi mai bogat şi mai strălucitor.

Şase medalii care aduc „iertarea”
Cei trei înotători hunedoreni, participanţi la Campionatul Naţional în bazin scurt, desfăşurat la Hunedoara, au obţinut două medalii de aur, două de argint şi şase de bronz. Alexandru Ancuţa (18 ani) a urcat de şase ori pe podium şi, în plus, a obţinut locul trei în topul celor mai buni juniori ai competiţiei. Graţie acestor performanţe, sportivul a fost reprimit la CSS Hunedoara, după cinci luni de absenţă, cauzate de probleme de disciplină. Cristian Rizan (foto) (18 ani) şi-a trecut în palmares o medalie de argint şi una de bronz, iar Adelina Buzdugan (16 ani) a obţinut două locuri trei. „La total, rezultatele sunt minunate. Numărul medaliilor este mult mai mare faţă de obiectivul iniţial de patru medalii. În particular, se putea mai bine, mai ales în cazul lui Alexandru Ancuţa. El şi-a pierdut însă încrederea şi a suferit în unele probe, deoarece a avut doar o lună şi o săptămână de pregătire. Am avut o discuţie cu el şi cu părinţii lui şi am convenit să-l reprimesc la pregătire. Am stabilit unele reguli şi depinde de el dacă le va respecta şi va rămâne sau dacă le va încălca şi va fi din nou pedepsit”, a spus Anca Băjan.

Ce-ţi doresc eu ţie, dulce nataţie
Dincolo de succesele hunedorene, reţeta Campionatelor Naţionale de la Hunedoara a cuprins două ingrediente contrastante. Pe de o parte, au fost performanţele în creştere şi recordurile juniorilor, iar pe de alta, a stat dezamăgirea de la seniori, unde au triumfat aceiaşi vechi campioni, „depăşiţi” în plan internaţional. Din acest motiv, ar fi de dorit ca juniorii să crească mari şi să „inventeze” campioni olimpici, care să-i întreacă pe veteranii „plafonaţi”, ce au dominat şi competiţia din acest an.
Poate primii pe lista speranţelor olimpice sunt Alexandra Ilie şi Andrei Grădinaru, „autorii” a trei noi recorduri naţionale, însă orice alt junior medaliat la Hunedoara ar putea triumfa, cu muncă şi seriozitate,  pe scena performanţei internaţionale. Alexandra Ilie de la Petrolul Ploieşti a stabilit două noi recorduri la nivel de junioare de 16 ani. Primul l-a reuşit în proba de 50 de metri bras, cu timpul de 32.68, fiind mai rapidă decât reuşise să fie Mădălina Ţin (33.55) în anul 1994, tot la competiţia de la Hunedoara. Al doilea record s-a consemnat în proba de 100 de metri bras, cu timpul de 1.10:58, unde vechiul record îi aparţinea Roxanei Samoilă (1.11.05) din anul 2004. Al treilea record naţional l-a reuşit Răzvan Grădinaru, de la Farul, în proba de 100 mixt, la juniori de 17 ani. Constănţeanul a înotat proba în 57.46 şi a îmbunătăţit vechiul record de 58.31, stabilit de hunedoreanul Alexandru Ancuţa, anul trecut, la competiţia de la Hunedoara. Culmea, şi Alexandru Ancuţa a înotat mai bine decât în 2011 în această probă, el fiind cronometrat cu timpul de 58.20.
În contrast cu reuşitele juniorilor, la seniori, au triumfat în majoritatea probelor campionii consacraţi. Dinamovista Ionela Cozma a obţinut opt medalii de aur, Alexandru Coci, de la CSM Braşov, şi-a trecut şi el în cont tot opt titluri naţionale, iar Dragoş Agache (Farul) şi Norbert Trandafir (CSM Bacău) au obţinut câte două titluri de campioni. Cu excepţia ultimilor doi, care au cochetat cu podiumul la europene, dar au dezamăgit la Mondiale ori JO, ceilalţi nici nu mai contează pe plan internaţional.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare