Percheziţii la persoane suspecte de trafic de migranţi indieni

Adriana Năstase

Procurorii DIICOT au efectuat, ieri, opt per­che­ziţii în judeţele Bacău, Alba şi Hunedoara, la persoane de naţionalitate indiană şi română suspecte de constituirea unui grup infracţional organizat şi trafic de migranţi.

Unii aveau viză de lucru
Potrivit unui comunicat de presă al DIICOT, în perioada decembrie 2019 – martie 2020, un cetăţean indian a constituit, împreună cu alte persoane, printre care şi români, un grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunii de trafic de migranţi de naţio­na­litate indiană, grup aflat în legătură cu o reţea transfrontalieră de trafic de mi­granţi pe ruta Turcia – Bulgaria- Serbia – Ro­mânia.
„Caracterul organizat al acestei reţele infracţionale rezultă din modul în care se des­făşura activitatea infracţională, începând de la recrutarea migranţilor, transportul aces­tora pe teritoriul mai multor state, preluarea lor dintr-un stat în altul şi adăpostirea pe te­ritoriul mai multor state, din modul în care era organizat sistemul de plată, din numărul mare de persoane implicate în activitatea in­frac­ţională, aflate pe teritoriul mai multor state, fiecare cu atribuţii determinate în această activitate, între toţi aceştia existând o coeziune psihică specifică grupului infrac­ţional organizat. În ceea ce priveşte re­crutarea migranţilor de origine indiană s-au evi­denţiat două modalităţi, fie aceştia erau recrutaţi direct din India, traversând teritoriul mai multor state până în Serbia unde treceau frontiera, în mod ilegal, în România, fie erau recrutaţi în mod direct, de pe teritoriul Ro­mâniei, unde ajungeau în mod legal, cu viză de muncă”, susţin procurorii DIICOT.
Migranţii ar fi fost constituiţi din două categorii de persoane: cetăţeni indieni sosiţi legal în Serbia, prin intermediul curselor ae­riene, traficaţi în România prin zona verde şi, ulterior, trecuţi fraudulos în Ungaria şi cetă­ţeni indieni aflaţi în România cu vize legale de muncă, racolaţi în scopul accesării în mod fraudulos a statelor europene şi traficaţi în acest sens de membrii grupării, se arată într-un comunicat al IGPR.

Spre zonele limitrofe frontierei
Migranţii care treceau ilegal frontiera în România erau preluaţi de membrii grupării aflaţi pe teritoriul României, transferaţi şi adă­postiţi în locaţii închiriate pe raza mu­nicipiului Bucureşti, înainte de organizarea transportului cu destinaţia Europa de Vest, via Ungaria-Austria -Germania.
„Din probatoriul administrat în cauză, s-a constatat faptul că, de regulă, migranţii erau transferaţi din Bucureşti spre zonele limitrofe frontierei de vest, fiind adăpostiţi temporar, în locaţii închiriate pe raza judeţelor Arad şi Timiş. Ulterior, din aceste locaţii erau preluaţi şi ascunşi în autoturisme în vederea trecerii frauduloase a frontierei de stat a României. Dacă în ceea ce priveşte recrutarea, trans­ferul, adăpostirea migranţilor de naţionalitate indiană, aceste acţiuni erau realizate de membri ai grupului infracţional organizat, ce­tă­ţeni indieni, în transportul efectiv al mi­gran­ţilor peste frontiera de stat a României sunt implicaţi alţi membri ai grupului infrac­ţional organizat care erau, de regulă, cetăţeni de români”, se menţionează în comunicatul DIICOT.
Procurorii au reţinut 4 incidente de tra­ficare ilegală a migranţilor indieni, cu peste 30 de migranţi ilegali, o parte dintre aceştia fiind depistaţi la graniţa româno-ungară, as­cunşi în mijloace de transport marfă, în con­diţii care le-ar fi putut pune vieţile în pericol.
“La data de 4 noiembrie 2020, unul dintre liderii indieni ai grupării infracţionale a fost reţinut şi ulterior arestat în cauză. La data de 8 ianuarie 2021, acelaşi lucru s-a întâmplat cu privire la al doilea lider indian al grupării”, precizează IGPR.
În ceea ce priveşte sumele de bani percepute migranţilor, acestea erau cuprinse între 3.000 şi 6.000 de euro, în funcţie de ţara de destinaţie.
În urma percheziţiilor, au fost ridicate 20 tele­foane mobile utilizate de persoanele sus­pecte, un pistol cu mecanism de acţionare pe gaze şi cartuşe metalice interzis la deţinere, sumele de 4.000 lei, 445 euro, 600 lire sterline, 3 pliculeţe cu seminţe de cânepă şi instrucţiuni de plantaţie cannabis indoor, precum şi numeroase înscrisuri cu valoare pro­batorie.
La sediul DIICOT – Structura Centrală, au fost conduse, în vederea audierii, 7 per­soane. Acţiunea a beneficiat de sprijinul poli­ţiştilor de frontieră, al ofiţerilor de poliţie judi­ciară din cadrul Birourilor de Combatere a Criminalităţii Organizate din Alba şi Bacău şi al unei echipe de poliţişti din cadrul EUROPOL. Suportul de specialitate a fost asi­gurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.

One thought on “Percheziţii la persoane suspecte de trafic de migranţi indieni

  • 2 martie 2021 la 9:30
    Permalink

    Iar a dat-o in praduiala puscariasul PERASIFON.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare