Percheziţii în 20 de judeţe într-un dosar de înşelăciune online; 20 de persoane, conduse la audieri
Un număr de 23 de percheziţii domiciliare, în urma cărora 20 de persoane au fost conduse la audieri, au fost efectuate, joi, de poliţiştii braşoveni ai Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate, în mai multe judeţe din ţară şi în Capitală, într-un dosar de înşelăciune online.
Grupare de criminalitate organizată
Victimele ar fi fost convinse, prin intermediul unei aplicaţii de mesagerie online, printr-un mesaj venit de la o persoană din lista de contacte, să voteze pentru ca cineva să primească o bursă de studiu.
Potrivit unui comunicat transmis, joi, de IPJ Braşov, percheziţiile au fost efectuate în judeţele Braşov, Iaşi, Mureş, Prahova, Argeş, Constanţa, Mehedinţi, Sălaj, Dâmboviţa, Hunedoara, Călăraşi, Ialomiţa, Satu Mare, Giurgiu, Ilfov, Buzău, Tulcea, Vaslui, Botoşani, Teleorman şi municipiul Bucureşti într-o cauză privind săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, înşelăciune, fraudă informatică şi spălare a banilor.
Conform anchetatorilor, pe teritoriul României s-ar fi constituit o grupare de criminalitate organizată, în scopul obţinerii unor importante sume de bani, prin inducerea în eroare a utilizatorilor unor aplicaţii de mesagerie online.
„Astfel, persoanelor vătămate li s-ar fi transmis printr-o aplicaţie (instalată pe telefonul mobil), un link de phishing, care oferea aparenţa că ar proveni de la o persoană de încredere din lista de contacte şi li s-ar fi solicitat să voteze o persoană, participantă la o competiţie, pentru a primi o bursă de studiu. După accesarea link-ului, victima ar fi fost direcţionată pe o pagină web care ar fi conţinut o pictogramă pentru a vota. Ulterior, cei în cauză ar fi configurat şi conectat contul de mesagerie al persoanei vătămate pe alte dispozitive, controlate de ei, şi ar fi transmis mesaje către toate persoanele din agenda telefonică a victimei, cerându-le diferite sume de bani cu titlu de împrumut. Celor induşi în eroare cu privire la acordarea împrumuturilor li s-ar fi comunicat, de către cei în cauză, un cod IBAN şi numele titularului contului bancar, în care să vireze banii, cont aflat, în realitate, sub controlul persoanelor cercetate, iar nu al titularului contului de mesagerie în numele căruia se solicitau banii cu împrumut”, se precizează în comunicatul IPJ Braşov.
Aceeaşi sursă arată că sumele de bani provenite din activitatea infracţională ar fi fost virate în conturi deschise pe numele unor persoane fără venituri şi loc de muncă, aflate pe ultimul palier al grupului infracţional organizat.
Ulterior, la indicaţiile membrilor din eşaloanele superioare ale grupării, banii ar fi fost transferaţi în alte conturi sau în portofele virtuale, utilizaţi la plata unor bunuri achiziţionate de la comercianţi din străinătate ori retraşi de la ATM-uri. (A.N.)