Pentru că societatea care efectuează transportul local în reşedinţa de judeţ a acumulat datorii mari. Municipiul Deva rămâne fără transport local

SONY DSC

Natalia Bumbac

Firma care asigură transportul public în Deva nu mai eliberează abonamente pentru călători. Mai grav de atât, reprezentanţii Tirius Transtur anunţă că de mâine, 1 septembrie, nu mai pot asigura acest serviciu. De ce? Pentru că Primăria Devei nu şi-a onorat datoriile pe care le are către firma de transport.

Datorii de 300.000 de lei
În total, reprezentanţii Tirius Transtur spun că s-a strâns o datorie de circa 300.000 de lei. Ceea ce face imposibilă funcţionarea firmei, aflate la un pas de a intra în insolvenţă. Reprezentantul Tirius Transtur a declarat pentru MESAGERUL HUNEDOREAN că a trimis în data de 25 august 2018 o adresă către Primăria Deva în care informa că din 1 septembrie sistează operarea transportului public. Nu a primit nici un răspuns la acea adresă. Pentru a-şi putea susţine activitatea, cei de la Tirius Transtur au apelat la un credit bancar. În plus, au achiziţionat două autobuze din Germania, cheltuială pe care nu o pot amortiza din încasările de pe vânzarea biletelor. Ceea ce i-a determinat să decidă ca din 1 septembrie să nu mai scoată autobuzele din garaj. Într-un fel, nici nu-i poate obliga nimeni, deoarece contractul pe care-l au cu Primăria Deva este unul de avarie.

Neagă că ar fi fost înştiinţat
Deşi cei de la Tirius Transtur susţin că situaţia este alarmantă, viceprimarul Devei, Ovidiu Moş, cel care are în atribuţii gestionarea transportului public local, spune contrariul. Edilul ne-a declarat că plăţile către societate sunt la zi. Însă, nu ştia că devenii care au vrut să-şi procure abonamente pe traseele locale nu au reuşit de câteva zile acest lucru. Oamenii au sunat la firma de transport şi de acolo au primit informaţia că nu se mai eliberează abonamente. Întrebat de mai multe ori dacă primăria a fost înştiinţată despre decizia luată de firma de transport, viceprimarul Moş a negat categoric, afirmând că ”nu am fost înştiinţaţi”. Colac peste pupăză, Ovidiu Moş a spus că le va trimite o adresă celor de la Tirius Transtur în care îi va întreba ce-i doare. Nu se ştie dacă va afla sau nu un răspuns înainte de 1 septembrie, adică astăzi.

Autobuze moderne cu fonduri europene
Transportul public local a ajuns o problemă spinoasă pe agenda Primăriei Deva, după ce, la finele anului 2017, contractul dintre municipalitate şi firma de transport a expirat. De semnarea unui contract nou nu s-a ocupat atunci nimeni. În această situaţie, conducerea Primăriei Deva s-a hotărât să înfiinţeze societatea proprie de transport local. Acum se vrea accesarea de fonduri europene pentru achiziţionarea de autobuze moderne. Până atunci, transportul public a rămas în atribuţiile firmei Tirius Transtur, până la data la care acesta va putea fi asigurat de către societatea primăriei.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.