Comunitate

Patriotul Aoanei Rahovean s-a dus la Ceruri să se zbată pentru țara lui

Am primit o veste tristă în urmă cu câteva zile. Hunedoreanul Costache Aoanei Rahovean (foto) a decedat, după o grea suferință. Patriot până la moarte, Aoanei Rahovean a locuit în Deva, dar și în Italia unde a lucrat mai mulți ani după ieșirea la pensie. A fost un membru activ și în rândul comu­ni­tății de români din zona Rimini, s-a im­plicat cu succes inclusiv în înfiin­țarea unei biserici ortodoxe în Rimini (Bi­serica Ortodoxă Română Rimini „Sf. Ghelasie de la Râmeț”) de care be­­ne­fi­ciază în prezent o mare co­munitate de români stabilită în acea parte a Italiei.

S-a judecat cu autoritățile
Costache Aoanei Rahovean a câş­ti­gat în urmă cu câțiva ani procesul in­ten­tat Primăriei Deva şi Ministerului Cul­turii, pentru amplasarea monu­men­tului dedicat principelui maghiar Barcsay Acaţiu în faţa Prefecturii Hunedoara.
Aşa cum ne-a precizat telefonic Costache Aoanei Rahoveanu, care ne-a sunat din Italia, el s-a judecat cu insti­tuţiile amintite timp de doi ani. După ce acţiunea i-a fost respinsă iniţial de Tribunalul Hunedoara, Curtea de Apel Alba Iulia i-a admis recursul şi a solu­ţionat cererea în favoarea sa.
„Curtea de Apel Alba Iulia, prin ho­tă­rârea judecătorească irevocabilă, a obli­g­at pârâţii, Primăria Deva în acest caz, să desfiinţeze şi să retransloce din Deva, ex-monumentul funerar modi­ficat în obelisc, dedicat lui Barcsay Acaţiu şi amplasat prin falsuri, abuzuri şi ilegalităţi la data de 12 noiembrie 2014 pe strada 1 Decembrie, lângă Pre­fectură. Eu am cerut instanţei, şi o sus­ţin în continuare, ca inscripţia în care se spune că Barcsay Acaţiu a fost pro­prietarul Cetăţii Deva trebuie să dis­pară de pe acest monument”, a de­cla­rat atunci, Costache Aoanei Rahovean pentru MESAGERUL HUNEDOREAN.
Un prieten al redacției cotidianului nostru, Costache Aoanei Rahoveanu s-a dus în Cer să le spună îngerilor ce a reușit să facă, aici, pe pământ.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura