Patrimoniul etnografic hunedorean prezentat în revista de specialitate a Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din Chişinău

27 octombrie 2020 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate

Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva în colaborare cu Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din Chişi­nău, au organizat în perioada 2-7 iunie 2019, Şcoala de vară “Patri­moniul etnografic hunedorean în lumina cercetărilor din România şi Republica Moldova”.
Scopul acestei şcoli de vară a fost unul de cercetare etno­grafică şi de ştiinţele naturii, de extindere a relaţiilor interinsti­tu­ţionale externe, de promovare a patrimoniului judeţului Hu­nedoara şi de schimb de informaţii şi practici muzeale.
Activităţile de cercetare s-au desfăşurat în arealul Bradului, Ţării Haţegului şi Ţinutului Pădu­renilor, precum şi la sediul muzeului devean.
Specialiştii Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din Chişinău – Secretar ştiinţific CS dr. Andrei Prohin, şef Secţie etnografie CS dr. Dorina Onica, CS II dr. conf. Elena Şişcanu, CS II dr. Sergiu Pană, CS drd. Elena Reşetnic, CS dr. Natalia Grădinaru – şi cei ai Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane – CS I dr. Gherghina Boda, CS III dr. habil. Dumitru-Că­tălin Rogojanu, Compartimentul de Cercetare şi Docu­men­tare în Studii Culturale şi referent ştiinţific Dorin Cărăbeţ – au desfăşurat activităţi care au vizat îmbogăţirea cunoştinţelor de specialitate atât prin cercetarea de teren, cât şi prin schimbul de bune practici, extrem de util pentru specialiştii ambelor instituţii muzeale.
S-au realizat o serie vizite de lucru la monumentele istorice şi naturale din judeţul Hunedoara: Muzeul de Istorie Locală şi Etnografie Brad, Complexul de monumente de la Ţebea, Muzeul Textilelor de la Băiţa, cetatea medievală Deva, Colonia Ulpia Traiana Sarmizegetusa, Biserica de la Densuş, Castelul Corvinilor din Hunedoara, Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului, Mănăstirea Prislop, satele din Ţinutul Pădurenilor.
Rezultatele cercetăriilor s-au concretizat în studii de specialitate publicate în reviste de profil din România şi Republica Moldova, după cum relatează cercetător ştiinţific I dr. habil. Gherghina Boda şi cercetător ştiinţific III dr. habil. Dumitru-Cătălin Rogojanu, de la Compartimentul de Cercetare şi Documentare în Studii Culturale.
Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva vă invită să vizionaţi propunerea de astăzi, în mediul virtual, pe pagina de facebook a muzeului https://www.facebook.com/MCDRDeva/ şi pe site-ul instituţiei www.mcdr.ro.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Radu Barb este, de ieri, deputat

Un nou deputat PSD pentru judeţul Hunedoara! Este vorba de Radu Barb (foto), care a ajuns în Camera Deputaţilor, după...

Primarul din Băcia a început al doilea mandat

Primarul din comuna Băcia, social-democratul Florin Alba (foto), a depus jurământul de credinţă, fiind învestit în funcţie. El este la...

Grupul PPE, susţinător al Planului de acţiune privind educaţia digitală

Pandemia de coronavirus a adus schimbări însemnate în modul în care învăţăm, muncim şi ne petrecem timpul liber, iar mutarea...

Închide