Comunitate

Păsurile primarului din Râu de Mori

04 Niculita Mang Riul de Mori_4

Nicolle Ebner

Primarul comunei Râu de Mori are cu ce se lăuda, dar nu-i prea dă mâna să vorbească de realizări în folosul comunităţii, până nu rezolvă una dintre problemele ivite pe nepusă masă, odată cu decizia guvernului de comasare a şcolilor din judeţ.

„Avem mare nevoie de încă un microbuz şcolar”

Practic, şcolile generale din comuna Râu de Mori sunt aproape toate modernizate. Mai sunt mici probleme la Şcoala Generală din Râu de Mori, o investiţie de 1,5 milioane lei, la care lucrările au rămas neterminate, pentru că odată cu schimbarea guvernelor, nimeni n-a mai continuat finanţarea investiţiei. Prin urmare, pentru un rest de plată de 120.000 lei, lucrările la grupurile sanitare de la şcoală au rămas nefinisate. Dar, nu asta este problema care nu-l lasă pe primar să doarmă liniştit nopţile. Ci, faptul că prin închiderea şcolii din Clopotiva, elevii din trei sate nu au cu ce să ajungă la unitatea din centrul comunei. „La şcoala din Clopotiva, aveam doar 20 de elevi în clasele V-VIII, aşa că nu aveam un motiv întemeiat să insist să nu se comaseze clasele. Dar, în această situaţie, mai am nevoie de un microbuz, ca să aduc la şcoala din Râu de Mori, copiii din satele Ostrov, Ostrovul Mic şi Clopotiva, care au rămas fără şcoală. Avem două microbuze: unul este blocat cu transportul elevilor la liceul din Haţeg şi al profesorilor care predau în comună, şi încă unul, pentru transportul elevilor din interiorul comunei. De la Ohaba-capăt de linie-până la Râu de Mori sunt 16 km, iar microbuzul adună copiii din patru sate. Nu are cum să asigure şi transportul elevilor din celelalte trei sate, care urmau cursurile la Şcoala Generală din Clopotiva, decât dacă plimbă copiii pe drum câte două-trei ore. Avem mare nevoie de încă un microbuz şcolar”, spune primarul Niculiţă Mang (foto).

Ce spune conducerea inspectoratului şcolar

Cu o suprafaţă de 38.612 ha, Râu de Mori este cea mai mare comună ca întindere din judeţul Hunedoara şi printre primele trei din ţară. În final, dacă nu va primi nici un ajutor de la Inspectoratul Judeţean Şcolar (IŞJ) Hunedoara, primarul va trebui să pună în aplicare, din luna septembrie, propria soluţie. „Voi fi nevoit să schimb orarul. Probabil că, din luna septembrie, la Şcoala Generală din Râu de Mori, orele vor începe de la 9.00 şi nu de la 8.00 dimineaţa, ca în toată ţara. Sunt obligat să întârzii programul, pentru ca microbuzul şcolar să aibă timp să treacă prin toate cele şapte sate, din care aduce copiii la şcoala din centrul de comună”, mai spune primarul. „Am făcut deja un plan de măsuri şi am solicitat ministerului mai multe microbuze şcolare care vor fi atribuite în primul rând în mediul rural şi cu precădere în comunele unde copiii au distanţe mari de parcurs, pentru a ajunge la şcolile din centrul de comună. Dar, domnul primar ne poate face o adresă oficială în acest sens, pentru că deja am primit mai multe la inspectorat”, a declarat Alexandru Lăutaru, inspectorul general al IŞJ Hunedoara.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura