Pas decisiv pentru tranziţia de la cărbune

9 octombrie 2019 | Adauga un comentariu | Publicat in: Actualitate

Maximilian Gânju

Primarii celor şase localităţi ale Văii Jiului şi-au dat mâna pentru a accesa fondurile europene destinate regiunilor miniere unde industria extractivă se închide.

Ieri, la Petroşani, primarii din Valea Jiului au anunţat şi primul succes. Aplicaţia pentru programul START – susţinută de toate primăriile din Valea Jiului – a fost selectată pentru a beneficia de asistenţă tehnică din partea Secretariatului Platformei Regiuni Miniere în Tranziţie a Comisiei Europene.
Proiectele care urmează a fi identificate în cadrul programului START vor fi integrate în cadrul strategiei de dezvoltare a Văii Jiului (strategie în lucru la Ministerul Fondurilor Europene) şi se vor putea finanţa cu bani europeni în cadrul exerciţiului financiar 2021-2027. Aplicaţia a fost însoţită de scrisori de sprijin din partea Universităţii Petroşani, Greenpeace România, Bankwatch România, Consiliului Judeţean Hunedoara, ONG-urilor locale din Valea Jiului şi din partea Ministerului Fondurilor Europene.
”Dintre rezultatele urmărite găsim o listă de 25 de proiecte identificate şi dezvoltate (domenii tematice – transformarea sistemului energetic şi tehnologii alternative; turism, agrement şi sport; infrastructură publică urbană, mobilitate şi conectivitate; angajare şi forţă de muncă), două consultări publice organizate la nivelul regiunii, organizarea unei conferinţe la care să fie invitaţi primari din alte regiuni (care au caracteristici similare şi au trecut printr-un proces de tranziţie), identificarea de propuneri pentru înfiinţarea unei structuri asociative de tip ADI”, a explicat primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob-Ridzi.
Totodată, potrivit primarului municipiului Lupeni, se doreşte şi atragerea mediului privat pentru a primi finanţări europene pe diferite proiecte. În acest sens se lucrează pentru ca firmele private din Valea Jiului să beneficieze de un sprijin, respectiv o reducere a contribuţiei proprii la cofinanţarea proiectelor.

Loading...

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Bulina neagră, 10.10.2019

Adrian Ştefan T., adolescent de 16 ani, din Vulcan Pentru că Tribunalul Hunedoara i-a respins contestaţia privind prelungirea arestului preventiv....

Bulina albă, 10.10.2019

Lucian Resmeriţă, primarul municipiului Lupeni Pentru că, la iniţiativa sa, s-a obţinut o finanţare europeană, cu ajutorul căreia s-a modernizat...

Gura lumii, 10.10.2019

Cine bate palma cu el va avea fotoliul de lider asigurat. Aşa susţin gurile rele că se întâmplă într-o urbe...

Închide