FlashPolitica si administratie

Parlamentarii hunedoreni, pro şi contra moţiunii de cenzură

05-haralambie-vochitoiu-6  Natalia Bumbac

Partidele care formează opoziţia din Parlamentul României au depus la începutul săptămânii o moţiune de cenzură la adresa Guvernului. Textul moţiunii este bazat pe situaţia juridică a premierului Victor Ponta, care a fost trimis în judecată pentru fapte săvârşite în 2007. Printre semnatarii actului prin care se doreşte răsturnarea actualului Executiv se numără şi parlamentarii hunedoreni, membri ai PNL, care susţin că situaţia în care se află premierul este inadmisibilă. Pe de altă parte, parlamentarii din coaliţia de guvernare arată că moţiunea de cenzură nu va trece, pentru că Guvernul are susţinere parlamentară şi şi-a îndeplinit toate promisiunile.

„30 de miliarde de euro achitaţi la FMI”
„Aşa cum a declarat preşedintele partidului, Gabriel Oprea, nu susţinem moţiunea de cenzură. Pentru că rezultatele guvernării sunt bune, iar Victor Ponta beneficiază de prezumţia de nevinovăţie. Doar pentru că vrea Cătălin Predoiu să fie premier, nu înseamnă că trebuie să dăm jos un Guvern performant. Am preluat nivelul de absorbţie a fondurilor europene, care era la opt la sută şi l-am ridicat la 63 la sută. Au fost dublate alocaţiile copiilor şi au fost reîntregite veniturile pensionarilor şi ale bugetarilor. Ca să nu mai amintim că a fost plătită datoria de 30 de miliarde de euro către FMI, bani luaţi împrumut în perioada 2008 – 2012 de către foştii pdl-işti actuali pnl-işti”, a afirmat senatorul Haralambie Vochiţoiu, viceliderul grupului de senatori PSD – UNPR. Acesta a adăugat că deşi moţiunea a fost semnată de 180 de parlamentari, la vot vor fi şi mai puţini.

05-nistorEforturi mari pentru a majora veniturile
Pe lângă alte argumente favorabile guvernării, deputatul PSD Laurenţiu Nistor a arătat că nu este momentul potrivit pentru a da jos Executivul, ţinând cont de crizele cu care se confruntă UE. „Moţiunea de cenzură depusă de PNL, care este un drept al partidelor parlamentare pe care-l respectăm, nu are nici o şansă să treacă. Ştim bine că nu au majoritate în Parlament. Este păcat să depui o moţiune de cenzură împotriva unui Guvern care a respectat toate promisiunile făcute până la data de astăzi legate de pensii, salarii etc. În plus, Guvernul a achitat toate ratele împrumutului de la FMI, instituţia financiară însăşi confirmând acest lucru printr-o adresă scrisă. Împrumut contractat pe vremea lui Băsescu şi Boc, banii nefiind cheltuiţi aşa cum era normal în investiţii, ci în tot felul de lucrări care nu erau necesare, sau pentru plata pensiilor şi a salariilor. Guvernul condus de Voctor Ponta a făcut eforturi deosebite majorând pensiile, salariile din bugetul ţării, fără a contracta vreun împrumut. Avem o situaţie economică şi socială stabilă, iar o schimbare a guvernării în acest moment este total inoportună”, a arătat deputatul Laurenţiu Nistor.

05 TampauCătălin Predoiu – premierul susţinut de liberali
Situaţi pe cealaltă parte a scenei politice, liberalii susţin cu vehemenţă că Victor Ponta trebuie să plece, deoarece se află într-o situaţie inadmisibilă, fiind trimis în judecată. Cu un discurs ajuns la limita revoltei, liberalul Bogdan Ţîmpău a declarat că „am depus moţiunea de cenzură pentru că România se află într-o situaţie nemaiîntâlnită: premierul României este inculpat! Nu putem să avem în fruntea ţării o persoană care are pe numele ei un proces penal cu 17 capete de acuzare! Sunt acuzaţii inadmisibile aduse premierului. Cei din UNPR sau de la ALDE trebuie să se decidă dacă îl vor proteja pe Victor Ponta sau interesul naţional atunci când vor vota moţiunea de cenzură. Dacă moţiunea de cenzură va trece, Preşedintele României desemnează un prim-ministru care va trebui să facă o majoritate parlamentară.” Deşi a afirmat că premierul va fi desemnat de Preşedintele României, Bogdan Ţîmpău a adăugat că PNL îl susţine pe Cătălin Predoiu pentru funcţia de premier, nefiind în măsură să cunoască dacă aceasta va fi şi opţiunea lui Klaus Iohannis.

05-Paran-Dorin„Avem nevoie de 270 de voturi”
Cu un discurs mai moderat, senatorul hunedorean Dorin Păran a declarat că speră ca moţiunea de cenzură să treacă, iar în acest sens a solicitat sprijinul tuturor colegilor săi, indiferent de provenienţa politică. „Moţiunea de cenzură a fost semnată de toţi parlamentarii liberali, plus câţiva de la alte partide sau neafiliaţi poltic. Pentru ca moţiunea să treacă este nevoie de aproximativ 270 de voturi. Decizia noastră de a depune acest act în Parlament se bazează pe faptul că premierul Ponta a fost trimis în judecată, lucru care dăunează imaginii şi credibilităţii României. Nu este vorba despre activitatea Guvernului, cu toate că şi aici aş avea câteva argumente nefavorabile. Spre exemplu, Executivul nu a asigurat partea de cofinanţare în numeroase proiecte majore de infrastructură derulate la nivelul ţării şi care din acest motiv sunt în întârziere. S-au angajat demult să rezolve legea salarizării unitare, dar abia acum au pus-o pe tapet”, a explicat Dorin Păran, senator PNL.

One thought on “Parlamentarii hunedoreni, pro şi contra moţiunii de cenzură

  • Mai voi nu sunteti normali…nu i-ati cerut parerea la Duamna Doamne? Ce o sa va faca!!!

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura