ActualitatePolitica si administratie

Parcul Național Retezat nu mai este rezervație a biosferei: a fost suspendat din patrimoniul UNESCO

Parcul Național Retezat nu mai este Rezervație a Biosferei și a fost scos din patrimoniul UNESCO, asta din cauza faptului că nu are nici o așezare umană permanentă. Cei de la administrația parcului arată că s-a modificat regu­la­mentul, iar Strategia de la Sevilla cere noi criterii pentru ca o așezare să de­vină Rezervație, însă se caută soluții pentru a reîncadra parcul în zona de protecție.

Nu sunt considerați rezidenți
„Pentru cei care încă interpretează după cum doresc (fără să citească cu atenție) explicațiile date… repetăm – „(…) noile cerințe ale Strategiei de la Sevilla pentru Rezervațiile Biosferei care, de ex­emplu, prevede existența de co­mu­nități rezidente în zona de tranzitie a Rezervației Biosferei. Complexul turistic Râușor și alte cabane de pe teritoriul PNR nu au persoane rezidente, turiștii nu sunt considerați persoane rezidente și totodată, în explicația UNESCO (des­tul de clară după noi) se face referire la COMUNITĂȚI rezidente. Totodată la pct. 131 din Raportul UNESCO scrie clar, Co­mitetul consultativ (Advisory Commit­tee) a luat notă de informația că există un oarecare număr de persoane (apro­ximativ 1.000) care desfășoară ac­ti­vități sezoniere pe teritoriul Parcului, dar n-au considerat că așa ceva este su­ficient pentru a îndeplini criteriul refe­ri­tor la existența de comunități rezidente acolo”, susțin reprezentanții Parcului Na­țional Retezat.

Un nou plan de management
„Potrivit informațiilor inventate… dar mai ales neverificate… ale unor ziariști din online, Parcul Național Retezat a fost scos din patrimoniul UNESCO din cauza defrișărilor ilegale. Dezastrul ecologic despre care se vorbește în ar­ticol este un fals grosolan, Raportul UNESCO fiind public și doar la un click distanță pentru cine are răbdare să ve­rifice din minim două surse informațiile înainte de a da like&share. În realitate, Parcului Național Retezat i-a fost sus­pen­dat statutul de rezervație a biosferei tocmai datorită SĂLBĂTICIEI sitului, explicația fiind foarte clar menționată și pe website-ul UNESCO (public și la un click distanță): “Unele țări și-au retras din Rețeaua Mondială de Rezervații ale Biosferei acele situri care au fost de­semnate în anii 1970 și 1980, deoarece nu a fost posibil ca aceste situri să res­pecte noile cerințe ale Strategiei de la Sevilla pentru Rezervațiile Biosferei care, de exemplu, prevede existența de comunități rezidente în zona de tranzitie a Rezervației Biosferei.”. Iar Parcul Na­țional Retezat nu are pe teritoriul său nici o așezare umană permanentă. Chiar dacă, după cum se menționează în raportul UNESCO, un nou Plan de ma­na­gement al Parcului Național Retezat este așteptat în scurt timp, Adminis­trația Parcului Național Retezat a de­marat și o acțiune ce va repune zona pe harta siturilor UNESCO, astfel încât să se respecte noile cerințe ale Strategiei de la Sevilla pentru Rezervațiile Bio­sfe­rei, deci și pe aceea care prevede exis­tența de comunități rezidente în zona de tranzitie a Rezervației Biosferei, adică a identificat, a aplicat și a câștigat fi­nan­țare pentru un proiect pe care a început deja să-l implementeze”, adaugă cei de la PNR. (A.Năstase)

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura