Orăștioara de Sus, spre final de an. Greu, dar vor răzbi
Magdalena Șerban
Liderii de la București au pus la cale o tranșă de bani de la Guvern, pentru primării, alocarea făcându-se conform unui algoritm, în funcție de mărimea localității și proiectele derulate. Asta, în condițiile în care mulți edili au ajuns să înregistreze arierate semnificative către firmele care au derulat proiecte din fonduri europene și PNRR. Ba mai mult, sunt descoperiți la foarte multe capitole bugetare printre care inclusiv buna funcționare. Administrația publică din Orăștioara de Sus are calculele făcute.
Cu banii nu se stă rău, ci foarte rău
„Se discută despre o rectificare bugetară, așa că o așteptăm cum nu se poate mai mult. Mai ales că e prima pe acest an. Trebuie să ne pregătim pentru iarnă, să asigurăm stocul de nisip, trebuie să funcționăm în condiții normale, ca administrație publică locală, mai ales că deszăpezirea și întregul proces de lucrări edilitare sunt realizate în regie proprie, așa că e nevoie de bani și pentru acest capitol. Avem buldoexcavator cu lamă, tractor, avem toate utilajele necesare, dar ele nu merg cu aer. Ideea este că avem o rețea de peste 40 de kilometru de drumuri locale de întreținut. Avem proiecte de închis, fiind demarate pe diverse axe de finanțare câștigate, la asistență socială suntem descoperiți plus multe altele. Dau un exemplu: la un tractor e nevoie de două cauciucuri pentru anotimpul rece. Nu putem intra în iarnă fără așa ceva. Deci bani, ca un mic exemplu. La școală mai trebuie să dăm bani, iar lista continuă. Necesarul de lemn de foc e asigurat, nu ne facem griji cu asta, dar restul e musai să fie soluționat. Per total, am avea nevoie de vreo
10 miliarde lei vechi, ca să putem să onorăm totul, la zi și cum trebuie. Aici intră proiecte, funcționare, școli, absolut tot”, a punctat Vasile Marian Inăşescu (foto), primarul din Orăştioara de Sus.